Afbeelding
Foto: Tiemen van der Reijken

Dubbel Delft

vaste rubrieken

De enige overgebleven herkenningspunten van de bebouwing op de linker foto zijn het huis op de hoek van de Mijnbouwstraat en het karakteristieke torentje van het hoofdgebouw van de TU Delft.

Het oude laboratorium waar de laatste jaren een deel van de facilitaire dienst van de TU Delft was gehuisvest is met de grond gelijkgemaakt. Ook de kraakwachten en bijbehorende swingende feesten zijn er verdwenen. De werkzaamheden op de oude foto vonden plaats in de tijd dat de Sint Sebastiaansbrug werd opgeleverd. Diverse werklieden zijn, samen met een tractor, bezig grote gaten te graven voor de al klaar liggende rioolbuizen. Het De Vries van Heijstplein, zo heette deze locatie in de eerste helft van de vorige eeuw, nu beter bekend het Mijnbouwplein, in een knik van de Michiel de Ruyterweg. Van Heijst heeft verderop nog wel een plantsoen met zijn naam. Frans Marius de Vries van Heijst werd geboren in Den Haag in 1835 en werd op zijn zevenendertigste burgemeester van Delft. Deze baan was een levenswerk voor de goede man: hij was burgervader tot aan zijn dood in 1910. Totaal dus achtendertig jaar; de langst zittende burgemeester tot nu toe.

In 1897 vierde Frans Marius zijn 25-jarig ambtsjubileum, waarbij hem een borstbeeld werd aangeboden - dat staat nu op de eerste verdieping van het stadhuis - en achter de huidige Burgerzaal een gedenkraam werd onthuld. Al vrij kort naar zijn dood werd er een plein naar hem genoemd. In 1951 werd de naam gewijzigd in het De Vries van Heijstplantsoen, het groene gebied tussen de Julianalaan en de Mijnbouwstraat. Even terug naar het begin. Begin vorige eeuw werd een deel van de huidige TU-wijk gebouwd, waaronder het kleine deel op de foto's. Er was nog geen sprake van een Sebastiaansbrug, dus zeker niet van intensief verkeer tussen de TU-wijk en het centrum van de stad. Dat kwam pas later, met de aanleg van de Sebastiaansbrug. In de jaren zestig van de vorige eeuw veranderde er veel. De Sebastiaansbrug kwam er en de TU Delft breidde flink uit.
Anno 2017 is er weer het nodige te doen: oude panden zijn afgebroken en de brug wacht op groot onderhoud. Zodat er door al het verkeer, inclusief de tram, weer gebruik kan worden gemaakt van één van de belangrijkste routes naar het zuidoostelijk deel van de stad.

Afbeelding