Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Robbert Stamper

vaste rubrieken

Editie: Week 24, Jaargang 20 |

Robbert Stamper (39) heeft met ICare Projects in het Poptapark een Urban Fitnessprogramma bedacht.

1. Waarom wilde je hier, in het Poptapark, gefotografeerd worden?
“Omdat ik sporten belangrijk vind en dat graag hier wil promoten. Ik hou van deze wijk, heb hier gewoond en kom hier al heel erg lang. Dit is een wijk in ontwikkeling, die voor vele andere wijken zou moeten dienen als voorbeeld. Vooral als het om integratie gaat.”

2. Hoe ben je op het idee gekomen om hier Urban Fitness te beoefenen?br /> “Projectorganisatie Poptahof heeft hier fitnesstoestellen neergezet. Ik zag deze toestellen staan en werd daar ontzettend enthousiast van. Ik vond het prachtig dat ze er staan, maar vond ook dat er iets mee moest worden gedaan. Toen ik dit aankaartte, werd mij verteld dat ik maar een plan moest schrijven. Dat heb ik ook gedaan.”

3. Hoe kwam je op het idee van Urban Fitness?
“Het is een fenomeen dat uit Amerika is komen overwaaien. Het ‘urban’ zegt dat het in de stad is. Ik wil dat de mensen hun achtertuin als een beweegtuin gaan gebruiken. De faciliteiten zijn hier, het park ligt er prachtig bij en het is belangrijk dat mensen bewegen. Daarom heb ik een gevarieerd programma opgezet, waarin ik niet alleen aandacht besteed aan sporten, maar ook aan andere aspecten van gezond leven.”

4. Hoe ziet dat programma eruit?
“Mijn eerste insteek is dat ik op sociaal gebied iets voor de wijk wil betekenen. We verzamelen de komende weken op woensdagavond om 20.00 uur met een groep mensen in het park en doen een warming-up door de wijk. Daarna doen we in het park verschillende oefeningen en de deelnemers krijgen huiswerk mee om twee of drie keer in de week te doen. Zo bouwen ze een basisconditie op. Mensen die mee willen doen, kunnen aansluiten.”

5. Hoe kom je op het idee van die oefeningen?
“Als ik hier rondloop gaan bij mij de raderen draaien. Overal waar ik loop, zie ik mogelijkheden. De projectorganisatie had grote blauwe boomstammen neergezet en dacht hier niets mee te kunnen. Daarop ben ik met elastieken banden gaan werken en dat blijkt een succes. Maar je kunt ook gewoon een bankje gebruiken om oefeningen te doen.”

6. Hoe hou je rekening met de andere aspecten van gezond leven?
“Ik werk sowieso met partners. Dat zijn bijvoorbeeld de Gemeente Delft, de Projectorganisatie Poptahof en woningbouwverenigingen. Dat doe ik om de kosten voor deelnemers zoveel mogelijk te drukken. Voor de andere aspecten nodig ik lokale ondernemers uit om een workshop te geven. Tot nu toe zijn dat bijvoorbeeld een masseuse, een diëtiste en een lunchroom. Verder heb ik ook een lijstje met tien tips om gezonder te leven.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“…zou ik absoluut niet bezuinigen op sport en beweging en dan vooral niet op lokale initiatieven. Je ziet overal dat steeds meer jongeren met obesitas te kampen hebben. Dat kost de samenleving veel meer geld dan bezuinigingen opleveren. Dit soort initiatieven dragen namelijk bij aan de gezondheid, het welzijn en de lifestyle van mensen. Ik zou dat als burgemeester juist aanmoedigen.”

8. Ken je voorbeelden van Urban Fitness in andere steden?
“Ja, Rotterdam is voor mij absoluut een voorbeeld. Ze zijn daar zoveel verder dan wij hier. Zij zijn sowieso al langer bezig en zijn door schade en schande wijs geworden. Ik liep er pas ’s avonds over straat en zag kinderen voetballen. Daar doe je het allemaal voor. Verder vind ik dat je moet oppassen met het groeien van je activiteiten. De groepen moeten niet te groot worden, want dat gaat ten koste van de persoonlijke benadering, die het belangrijkste is.”

9. Je bent met Urban Fitness voor volwassenen begonnen. Ga je dat uitbreiden?
“Dat is wel de bedoeling, ja. Ik ben bezig om een programma te ontwikkelen voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Ook voor hen wil ik activiteiten zoals rap, breakdance, verschillende sporten en workshops organiseren. Ik geloof echt dat hier behoefte aan is, zeker ook omdat de ouders nu het voorbeeld geven.”

10. En naar andere wijken in Delft?
“Dat is uiteindelijk wel de bedoeling, ja. Het is zonde dat de beweegtuin in het Centrum en het Krajicek Court in Buitenhof eigenlijk nauwelijks worden gebruikt. Ik hoop dat Urban Fitness op niet al te lange termijn overal in Delft wordt aangeboden, want het blijkt te werken. Wat ik ook heel leuk vind is dat de jongste deelnemer op dit moment zesentwintig is en de oudste vierenzestig. Zo blijkt dat Urban Fitness ook voor alle leeftijden is. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12