Laila Youssifou (LAGA) en Roos de Jong (Proteus-Eretes) wonnen goud in de dubbeltwee (Foto: ROEIEN.nl)
Laila Youssifou (LAGA) en Roos de Jong (Proteus-Eretes) wonnen goud in de dubbeltwee (Foto: ROEIEN.nl)

Delfts tintje aan tweede wereldbeker in Poznan

sport

POZNAN - Afgelopen weekend reisden diverse roeiers die normaal in Delftse wateren te vinden zijn namens TeamNL af naar het Poolse Poznan voor de tweede wereldbeker van het seizoen. Sinds 1990 organiseert World Rowing een aantal ‘world cups’. Hier strijden landen tegen elkaar om uiteindelijk een klassement te winnen. Dit klassement kan een land winnen door hoog te finishen in de meeste velden. 

TeamNL Roeien was afgelopen weekend dominant op het podium. Met zes gouden medailles, drie zilveren medailles en drie bronzen medailles ging het team terug naar Nederland. Ook roeiers met een Delftse connectie hebben hun aandeel gehad in deze medailleregen.

Dames
Roos de Jong en Laila Youssifou wonnen in de klasse dubbeltwee. Met 6.54,67 waren zij aanzienlijk sneller dan de rest. Sanita Puspure en Zoe Hyde uit Ierland eindigden in 6.59,03 als tweede. Tijdens de eerste wereldbeker in Belgrado boekten de twee ook al succes. Ook daar wisten ze met overtuiging hun race in de vrouwen dubbeltwee te winnen. Maar deze prestaties waren nog niet alles. Goud behaalden zij afgelopen weekend ook met hun aandeel in de acht. Samen met stuurvrouw Dieuwke Fetter en roeisters Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Marloes Oldenburg, Tinka Offereins, Ymkje Clevering en Veronique Meester klopten ze Denemarken en Australië. De Jong en Youssifou zijn bekende gezichten in Delft. De Jong maakte de leden van Delftse roeivereniging Proteus-Eretes blij, Youssifou die van het Delftse LAGA.

Tessa Dullemans (LAGA) nam ook weer plaats in de dubbelvier, die een paar weken geleden het goud won. Dit deed Dullemans met Nika Vos, Ilse Kolkman en Bente Paulis. Richting het einde van de race in Poznan bij de vrouwen dubbelvier werd het een spannende strijd tussen Nederland en Zwitserland om het zilver. Vlak voor de finish was er echter een mishaal bij de Nederlandse vrouwen, hierdoor verloren ze hun positie voor het zilver en moeten ze genoegen nemen met brons. 

Maartje Damen en Dieuwertje den Besten (beiden bekende gezichten bij LAGA) startten weer samen in de tweezonder. Zij eindigden als tweede in de B-finale. 

Heren
Bij de heren verscheen Ralf Rienks van LAGA bij de start in de vierzonder. Op de vorige world cup nam hij twee keer zilver mee terug naar Nederland. Ook vanuit Poznan nam hij, samen met broer Rik Rienks, Ruben Knab en Sander de Graaf, zilver mee naar huis. Ze eindigden als tweede in 6.04,21.

TeamNL
Deze week genieten de atleten van TeamNL Roeien van een weekje rust, daarna maken ze zich klaar voor het EK in München van 11 tot en met 14 augustus en het WK in Racice van 18 tot en met 25 september.