<p>De selectie van Fortuna gaat ongeslagen de tweede seizoenshelft van de Korfbal League in (Foto: Marco Spelten)</p>

De selectie van Fortuna gaat ongeslagen de tweede seizoenshelft van de Korfbal League in (Foto: Marco Spelten)

Fortuna begint met hoge verwachtingen aan tweede seizoenshelft

  sport

DELFT - De selectie van Fortuna/Delta Logistiek speelt zondag, na een korte winterstop, de zesde wedstrijd in de Korfbal League. De Delftse korfbalclub heeft haar eerste seizoenshelft ongeslagen weten af te sluiten. De verwachtingen voor de tweede seizoenshelft zijn daarom hoog.

Door Cheyenne Toetenel

Fortuna staat na vijf gespeelde wedstrijden met 10 punten op eenzame hoogte bovenaan in groep A. Trainer Ard Korporaal kan dan ook niet anders dan positief zijn over de prestaties. “Natuurlijk is het fijn dat we ze alle vijf hebben gewonnen, maar daarnaast hebben we de meeste wedstrijden ook gewoon heel behoorlijk gespeeld. Zeker tegen KZ en LDODK hebben we veel kwaliteiten laten zien.” Toch zat er ook één mindere wedstrijd bij. Tegen de nummer 6, Dalto, won Fortuna maar met één punt verschil. “Daar speelden we inderdaad heel matig. Maar ja, aan het begin van de competitie kan dat een keer gebeuren. We hebben niet de illusie dat wij 22 wedstrijden op topniveau spelen, er zitten altijd wedstrijden tussen die net even wat minder gaan. Niet iedereen kan zes maanden lang altijd maar op topniveau presteren. Dan kun je je helemaal suf gaan analyseren waarom dat dan is, maar dat heeft geen zin. Tegen Dalto wilde de ploeg echt wel presteren, maar je bent elke keer net te laat en dan verlies je een duel. Het is moeilijk om dat om te draaien, dus ik ben alleen maar blij dat we alsnog de punten hebben binnengehaald.”

Sterke ploeg
De selectie van Fortuna bestaat uit veel sterke spelers, maar toch is dat volgens Korporaal niet de belangrijkste reden voor de successen. “Buiten dat we heel veel kwaliteit hebben, denk ik dat het vooral de instelling van het team is wat ons sterk maakt. Tot nu toe hebben we met zes heren en zes dames gespeeld. De meeste ploegen spelen met vier om vier. Bij ons starten dus mensen vanaf de bank. Soms komen ze er al heel vroeg in, soms komen ze er niet in. Dat is iets wat ze voor het team over moeten hebben, al is dat best lastig als je zelf ook een goede speler bent. Binnen onze selectie accepteren de spelers dat, omdat ze weten dat ze dit met elkaar moeten doen om de grootste kans te hebben om uiteindelijk kampioen te worden. Ik denk dat dat deze ploeg extra sterk maakt.” Maar een ploeg kent naast sterke eigenschappen ook altijd aandachtspunten. “Wij moeten nog beter gaan verdedigen en we willen aanvallend gevarieerder spelen. Dus minder voorspelbaar en statisch, en juist met meer beweging. Daar maken we al stappen in, wat goed te zien was in de wedstrijd die we speelden tegen LDODK. Maar de vraag blijft elke wedstrijd wat het hoogste rendement oplevert, want uiteindelijk wil je kampioen worden en zijn punten belangrijker dan mooi korfballen. Als winst haalbaarder is met statisch korfbal, dan spelen we statisch. Al willen we wel heel graag alle vormen beheersen, zodat we straks in de beslissende fase van het seizoen ook gevarieerd sterk kunnen spelen.”

Tweede helft
Waar veel Delftse sporters door de geldende coronamaatregelen moeten wachten tot ze de zaal weer mogen betreden, gaan de professionele Korfbal League wedstrijden komend weekend gewoon verder. “Wat dat betreft zijn we met onze selectie echt gezegend”, aldus Korporaal. “De komende vijf wedstrijden moeten we in ieder geval dit deel van de competitie goed afronden en nog fitter worden, zodat we straks in de kampioenspoule en de play-offs op ons topniveau zitten.” Dat de kampioenspoule wordt behaald door Fortuna, staat vrijwel vast. “Het moet heel gek lopen wil dit toch niet zo zijn. Ons doel is nu om met zoveel mogelijk punten richting die kampioensgroep te gaan. Dat is belangrijk om uiteindelijk in de play-offs de beste uitgangspositie te hebben. Want alles is leuk en aardig aan de competitie nu, maar die play-offs en eventueel de finale, daar draait het om. Wat dat betreft moeten we nu gewoon zo goed mogelijk presteren, maar vooral ook zorgen dat we topfit zijn in maart en april.”

Blauw-Wit
Op zondag 9 januari speelt Fortuna om 15.30 uur uit tegen Blauw-Wit in de Korfbal league A. “Dit kan een lastige worden”, stelt Korporaal. “Blauw-Wit doet het boven verwachting goed en is een echte wedstrijdploeg. Ze hebben misschien niet hele goede individuele spelers, maar ze maken het de tegenstander zwaar met een sterk tactisch plan. Ze spelen voor het winnen en het maakt ze niet uit hoe, wat een uitdaging voor de tegenstander oplevert. Maar als je kijkt naar onze eigen kwaliteiten horen wij gewoon te winnen, net als we in de eerste seizoenshelft thuis hebben gedaan in een mooie wedstrijd met veel goals. Daar gaan we wederom voor.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1