Lucas maakt als keeper een stormachtige ontwikkeling door (Foto: Koos Bommelé)
Lucas maakt als keeper een stormachtige ontwikkeling door (Foto: Koos Bommelé)

'Gescout worden door een profclub is dit jaar mijn doel'

sport

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de elfjarige Lucas Kraaijenbrink. Als keeper actief binnen DHC Delft, waar hij door zijn talent een leeftijdscategorie hoger speelt.

Door Cheyenne Toetenel

Maandag gaat Lucas naar groep acht van Rooms Katholieke Basisschool De Waterwilg in Nootdorp. In zijn vrije tijd is hij veel bezig met voetbal, de sport die hij al sinds zijn vierde beoefent. Dat hij uiteindelijk koos voor de positie in het doel, heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader Dave was binnen de voetbalwereld zelf ook een lange periode actief als keeper, onder meer bij Scheveningen en ADO Den Haag.

Clubs
Lucas begon zijn 'voetbalcarrière' bij Concordia, de enige club waar hij als ukkie van vier jaar al mocht starten. Na een kennismaking met de sport vertrok hij op zijn vijfde naar RKDEO. Daar bleef hij een aantal jaartjes hangen, totdat hij op zijn achtste naar zijn huidige club DHC Delft ging. "Die overstap maakte ik omdat ik hoger wilde spelen dan ik met mijn team bij RKDEO deed. De selecties van DHC doen dat." Waar hij voorheen op het veld stond als voetballer en af en toe keepte, verruilde hij zijn positie bij DHC officieel voor een plek in het doel. Dat was volledig zijn eigen keuze. "Toen ik vijf was en voetbalschoenen ging kopen, wilde ik ook meteen keepershandschoenen. Tijdens mijn eerste officiële training bij RKDEO trok ik ze direct aan en ging ik op doel staan. Dat vind ik het leukste om te doen en ik kreeg er ook veel positieve reacties op. Mensen vonden mij goed." Toch werd het keepen pas écht toen hij bij DHC van start ging. "Ik ben toen ook aparte keeperstrainingen gaan volgen. Die kreeg ik drie jaar lang bij Arben Kasolli. Door mijn drukke programma lukken die trainingen niet meer op de zondag, maar sinds kort train ik op de maandag bij de nieuwe voetbalschool NIRO om mij lichamelijk te ontwikkelen. Ook dat zijn hele leuke en goede trainingen."

Talent
Komend seizoen komt Lucas uit in de JO13-2. Dit is een lichting die gezien de ontwikkeling en het talent een leeftijdscategorie hoger speelt. Dat het een sterk team is, was vorig seizoen goed zichtbaar. "We hebben dit jaar nul keer verloren en best veel bereikt. Toen corona uitbrak stonden we bovenaan en zouden we de finale van de KNVB-beker spelen. We speelden ook een goede wedstrijd tegen Anderlecht, waar ik een aantal reddingen had en we uiteindelijk 6-2 wonnen." Lucas is het afgelopen seizoen zelf ook gescout door de KNVB voor het Jeugdplan Nederland, om zo met het regionale talent mee te trainen. "Samen met een aantal jongens uit mijn team haalde ik het tot de finale, maar door corona ging die niet door. Dat was zuur, maar ik ben toch heel blij dat de KNVB mij heeft gescout. Dat verwacht je niet zo snel en is toch een mooi compliment." Dat hij opviel bij de scouts van de KNVB, is ook meteen de prestatie waar Lucas het meest trots op is. "Maar ik ben sowieso ook heel trots op het team, omdat we samen zo'n goed seizoen hebben gespeeld met DHC."

Kwaliteiten
Waar hij nou écht goed in is? "FIFA!", grapt hij eerst. Met een beetje hulp van vader komt hij met een aantal mooie kwaliteiten. "Veel mensen valt het op dat ik een meevoetballende keeper ben. Zelf scoorde ik afgelopen seizoen best vaak. Met corners ga ik mee tot de middenlijn, wat veel toeschouwers bijzonder vinden. Vorig jaar stond ik ook een keer op de middenlijn en hoorde ik allemaal mensen langs de kant zeggen: 'Wat doet die keeper nou?' Dat is heel leuk." Het gaat ook weleens fout, maar vaker goed. "En als het risico te groot is, doe ik het niet." Wat verder zijn krachten zijn? "Duiken gaat gewoon goed en ik heb goede reflexen. Voor de rest moet ik nog een aantal jaartjes trainen, want je leert altijd bij."

Doelstellingen
Wat de droom van Lucas is? "Om uiteindelijk in het eerste van Ajax te spelen en voor het Nederlands elftal uit te komen. Of misschien zelfs wel bij Barcelona." Voor dit seizoen heeft hij ook al wat doelen voor zichzelf opgesteld. "Ik wil een paar wedstrijden in de JO13-1 spelen en door een profclub of door de KNVB worden gescout." In zijn weg naar de top houdt hij zich vast aan een aantal voorbeelden. “Alisson Becker, Marc-André ter Stegen en Manuel Neuer vind ik heel goed. Ooit hoop ik ook bij zo’n grote club te staan zoals zij. Daarvoor moet ik nu hard trainen, gezond eten en goed slapen. Veel mensen zeggen in ieder geval wel al dat ik beter ben dan mijn vader!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!