Logo delftopzondag.nl
Stef Filon laat tegenwoordig als materiaalman zijn balgevoel zien. (Foto: Roel van Dorsten)
Stef Filon laat tegenwoordig als materiaalman zijn balgevoel zien. (Foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Stef Filon?

  sport

NAALDWIJK - Stef Filon (63) speelde voor diverse clubs in Delft, maar beleefde ook een mooie tijd in Den Haag.

- Hoe gaat het met je?
"Het gaat goed met mij. Van corona hebben mijn vrouw, onze 2 dochters en ik geen last gehad. Mijn vrouw en dochters werken in de zorg, ik werk zelf als servicemedewerker bij een groot bedrijf in printers. Ik heb heel wat jaren door Nederland gereden, maar nu ben ik gestationeerd op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Ik werk vier dagen in de week, dat komt omdat ik sinds mijn 42ste jaar last heb van Stenose, een soort nekhernia. Daar ben ik tweemaal aan geopereerd, de laatste keer is er een plaat geplaatst om mijn wervels stabiel te houden. Maar ondanks Stenose gaat het goed met mij."

- Waar was je start als voetballer?
"Bij Wippolder, toen ik 6 jaar was. In die tijd mocht je pas met 10 jaar lid worden van een club, maar voor mij werd een uitzondering gemaakt. De eerste jaren trainde ik voornamelijk, met af en toe een oefenwedstrijdje. Op mijn dertiende heb ik de overstap gemaakt naar DHL. In die tijd had je nog het straatvoetbaltoernooi en daar kwam ik een aantal jongens van DHL tegen. Zij vroegen mij om naar DHL te komen. Daar heb ik geen spijt van gehad. Ik speelde in alle hoogste jeugdelftallen en debuteerde toen ik 17 jaar was al in het eerste elftal. Samen met Cees Adegeest, dat weet ik nog. Jan van den Akker was de trainer die ons liet debuteren in een elftal met onder anderen Lo van Dijk, Wim Tetteroo, Jan van de Broek en Erik van Dorp.
Vanaf mijn dertiende heb ik ook jarenlang in de Haagse Jeugdselectie gespeeld. Met jongens als Cees Tempelaar, Herman Knoppert, Bert Blije, Peter Meijster en Jean-Pierre van Hauwe. Rob Baan was de trainer en we werden gewogen, ik kreeg te horen dat ik moest afvallen. Maar nadat ik wat kilo's kwijt was geraakt viel ik bij iedere zucht wind om, toen was het toch beter dat ik wat zwaarder was, haha. Met de Haagse Jeugd zijn we bijna kampioen van Nederland geworden, maar we verloren de finale na het nemen van strafschoppen."

- Nooit door ADO gevraagd?
"Jawel, maar ik wilde niet. Ik heb er lang met mijn vader over gesproken, maar het uiteindelijk niet gedaan. Buiten het voetbal waren er ook nog genoeg andere leuke dingen om te doen, dat gaf voor mij de doorslag."

- Je ging wel bij DHL weg?
"Ja, Jan van den Akker was vertrokken en Jan van den Oever had het overgenomen, ik vond hem een vreemde vogel. Hij liet mij links liggen, dus besloot ik om naar dvv Delft te gaan. Kees van Zuijlen was mijn chef op het werk en voetbalde bij Delft. Ik kende Kees ook van Wippolder, toen ik daar als kleine jongen naar het eerste elftal ging kijken. Met een spandoek met de tekst: "Achterhoede doe je best, Kees van Zuijlen doet de rest!", haha. Nu kreeg ik de kans om met Kees te voetballen, een betere voetballer heb ik niet meegemaakt. Bij dvv Delft ook een prima tijd meegemaakt en daar mijn carrière op mijn 35ste in het tweede elftal met een kampioenschap afgesloten."

- Wat was je voor een speler?
"Ik speelde als rechtsback of verdedigende middenvelder. Mag ik onbescheiden zijn? Als rechtsback was mijn specialiteit om de bal met buitenkant rechts om de tegenstander heen te spelen en zo de snelle René Zwaard de diepte in te sturen."

- Wat doe je nu nog?
"Na jarenlang de dames van KMD 2 gecoacht te hebben ben ik nu nog materiaalman bij deze club. Daar gaat veel tijd in zitten, want alles moet in orde zijn nu het seizoen weer gaat beginnen." (RvD)

Roel van Dorsten
Meer berichten