Phien en David tijdens hun laatste training van het seizoen (Foto: Koos Bommelé)
Phien en David tijdens hun laatste training van het seizoen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Talentjes uit de E-jeugd zijn klaar voor een nieuwe uitdaging!

sport

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de negenjarige David de Rooij en tienjarige Phien van der Harg. Beiden actief binnen de E-jeugd van de korfbalvereniging DES, waar zij al wat mooie prijzen in de wacht hebben weten te slepen.

Door Cheyenne Toetenel

De twee korfballertjes hebben vorige week - ondanks deze vreemde tijd - groep 6 succesvol volbracht en genieten nu van hun welverdiende zomervakantie, waarin Phien voornamelijk uitkijkt naar het buitenspelen en David naar het LEGO-en. Het sporten staat de komende weken even stil, maar wij van Delft op Zondag pikten de laatste korfbaltraining van de E-jeugd nog even mee, en dat nét voor deze jonge talentjes overgaan naar de D'tjes.

Enthousiasme
David en Phien zijn iets meer dan een jaar geleden begonnen met korfbal. Toch was dat in eerste instantie voor beiden niet de eerste keuze. Phien deed eerst aan turnen en aan hockey, David aan judo. Het gebrek aan enthousiasme voor deze sporten zorgde ervoor dat de kinderen besloten om verder te kijken. Hoe ze dan uiteindelijk op korfbal uitkwamen? "Mijn broertje Jip van zeven korfbalde al bij DES",vertelt Phien. "Ik besloot ook een keer mee te doen en vond het super, een stuk leuker dan turnen en hockey. Je werkt meer samen met je team en - anders dan bij andere sporten - zijn meisjes en jongens gemengd. Dat zorgt ervoor dat het altijd gezellig is." Nu loopt Phien trots rond in haar DES-tenue. David is de eerste binnen het gezin die met de sport en de club in contact kwam. "Dat gebeurde tijdens een sportdag vanuit mijn school. Een aantal kinderen werd uitgekozen om mee te doen. We korfbalden tegen kinderen van andere scholen, tijdens een schoolkorfbaltoernooi op DES. Ik vond het zo leuk dat ik hier als lid ben gaan trainen." En inmiddels is David niet meer de enige korfballer in de familie. "Mijn vierjarige zusje Eva begint nu ook een beetje."

DES
De keuze voor de christelijke korfbalvereniging DES werd door David dus vooral gemaakt door het schoolkorfbaltoernooi en Phien koos voor de club door haar jongere broertje. Maar de twee laten ook duidelijk blijken dat het een supergezellige club is. Phien: "De mensen in ons team zijn heel leuk en DES organiseert ook veel activiteiten, zoals DES-dag, DES-kamp en het koken voor ouders. Je kent iedereen op de club, want deze is niet zo groot. Je maakt daardoor echt veel vrienden." David vindt de trainingen zelf het leukste. "We doen spelletjes, zoals tikkertje en wedstrijdjes tegen elkaar. Soms zijn de partijtjes wel moeilijk, maar je leert steeds meer en wordt steeds beter. Maar ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk om in al die verschillende dorpen en steden te komen voor wedstrijden."

Talentjes
In hun korte carrière hebben de E-tjes al goede resultaten geboekt. "In het jaar dat ik hier speel zijn we twee keer eerste geworden en een keer derde", vertelt David. "Afgelopen veldseizoen zijn we kampioen geworden", vult Phien aan." Daar ben ik wel trots op. Wij kregen onze medailles en op de club werden we heel vrolijk ontvangen. Er werden allemaal liedjes afgespeeld om het te vieren en ze hadden voor een taart met onze foto erop gezorgd. Dat is leuk om mee te maken!" Waar de twee naar eigen zeggen goed in zijn? David: "Ik denk in overschieten en zorgen dat ik vrijsta, zodat ik wat vaker aan de bal kom." Phien: "Ik kan verre ballen gooien. Ik heb het afgelopen jaar geleerd om ze ook weer niet té ver te gooien, want dat wil ook nog wel eens gebeuren!"

Jongens/meisjes
Het E-team waar de twee nu nog deel van uitmaken bestaat momenteel uit zes meiden én David. Best gezellig vinden de twee, maar toch zou David graag een maatje in zijn team willen hebben. Niet voor niets dat hij tijdens de trainingen het liefst met zijn enige mannelijke trainer Jarno optrekt! Na de zomer lijkt er iets te gaan veranderen. David en Phien maken dan beiden de stap naar de D-jeugd, waar David eindelijk een mannelijke teamgenoot zal krijgen.

Dromen
Grote dromen hebben de twee nog niet op korfbalgebied, maar dat is natuurlijk ook niet vreemd op deze jonge leeftijd. "Het gaat nu vooral om het plezier maken en beter worden", vindt David. "Maar ik hoop wel op meer medailles om in mijn kamer te hangen", vult Phien aan. Dat moet wel goed komen met deze jonge gedreven talentjes!

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!