Logo delftopzondag.nl
Iris en Jara zijn blij dat zij weer mogen trainen (Foto: Koos Bommelé)
Iris en Jara zijn blij dat zij weer mogen trainen (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

'Samen in Dames 1 eindigen, dat zou mooi zijn!'

  sport

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 13-jarige Jara Leanne van de Ven en de 15-jarige Iris Bremer. Beiden al jaren actief binnen de volleybalvereniging Kratos '08, waar zij samen veel plezier beleven.

Door Cheyenne Toetenel

Jara zit op het Stanislascollege Westplantsoen, in de tweede klas van het gymnasium. Iris zit in mavo 3 van het CLD. Buiten schooltijden zijn de twee vaak te vinden bij hun volleybalvereniging, Kratos '08.

Start
Jara is al heel wat jaren actief binnen de volleybalvereniging. "Ik ben begonnen bij de mini’s, toen ik 8 jaar was. Vroeger ging ik vaak kijken bij wedstrijden van mijn moeder die de sport al jaren beoefent, wat ik zo leuk vond dat ik het zelf ook graag wilde doen. Mijn moeder volleybalt nu ook nog steeds en speelt in Dames 3, een team dat uitkomt in de tweede klasse. Ook mijn twee broertjes spelen inmiddels volleybal. Zij zitten bij de mini’s in niveau 5 en 6, allemaal bij Kratos '08." Iris had ook al op jonge leeftijd de wens om te gaan volleyballen. "Mijn oudere zus volleybalt al heel lang. Thuis oefenden we samen in de gang. Dan ging er zo nu en dan ook weleens een lampje kapot!" Toch begon ze pas tweeënhalf jaar geleden écht de sport te beoefenen. "Op mijn vijfde ging ik op dansen, wat ik nog steeds met veel plezier doe bij Dance for Life Studio in Den Hoorn. Van mijn ouders mocht ik pas gaan volleyballen toen ik minder ging dansen. Een paar jaar geleden was het dus zover." Waarom de meiden zo veel plezier beleven aan volleyballen? Daar zijn de twee het over eens: "Volleybal is gewoon een heel leuke sport om te doen. Je hebt veel techniek nodig en je moet goed kunnen samenwerken met je team."

Kratos '08
De meiden benadrukken dat ze bij Kratos '08 volledig op hun plek zijn. Iris: "We hebben onwijs goede volleyballers en trainers, waar we veel van kunnen leren. En in de zomer kun je meedoen aan beachvolleybal, zodat je ook dan actief kunt blijven. Kratos heeft twee beachvelden achter Sporthal Tanthof. Zeker nu in deze coronatijd zijn we blij dat we lekker buiten kunnen trainen en niet langer thuis hoeven te zitten!" Jara vult aan: "Maar wat ook leuk is, is dat Kratos een vereniging is met veel activiteiten voor de jeugd. Helaas gaat dit jaar het jeugdkamp niet door in verband met de coronacrisis, maar we verheugen ons alweer op volgend jaar!"

Groei
Jara heeft aardig wat ontwikkeling doorgemaakt binnen de club. "Ik ben begonnen bij de mini’s op niveau 3, waar ik twee jaar heb gespeeld, en daarna kort op niveau 4. Volleybal is best een lastige sport om te leren. Daarom is er Cool Moves Volley (CMV) voor kinderen om het spelenderwijs te doen. Elke maand wordt er een CMV-toernooi georganiseerd. Bij niveau 6 ben je 11 of 12 jaar oud en ga je wekelijks competitie spelen. Wij zijn twee keer kampioen geworden: in de eerste en in de tweede klasse. Daarna heb ik twee jaar in de MC1 gespeeld, in de eerste klasse. Afgelopen seizoen heb ik ook meegespeeld met de MA2 en meegetraind met de MA1. Hier heb ik echt superveel van geleerd." Iris begon tweeënhalf jaar terug in de MC1 en ging al snel meespelen en meetrainen met andere teams. "Ik heb een jaar dubbele competitie gespeeld bij de MC1 in de eerste klasse en bij de MB2 in de tweede klasse. Sinds vorig jaar zit ik in de MA1, samen met mijn zus. Wij spelen in de eerste klasse." Waar de kracht van de meiden hem in zit? Dat vinden ze in al hun bescheidenheid lastig om over zichzelf te zeggen, dus vertellen zij liever over elkaar. Iris: "Jara is heel verrassend in de aanval, omdat ze linkshandig is. En ze kan goed passen." Jara: "Iris blijft meestal heel rustig in het spel en laat zich niet zo snel meeslepen op momenten dat het misgaat. En ik vind van haar dat zij heel goed kan passen!" Op welke prestaties de meiden het trotst zijn? "Dat ik twee keer kampioen ben geworden op niveau 6", aldus Jara. Iris kijkt juist naar dit seizoen: "Als we het seizoen uit hadden kunnen spelen, waren we waarschijnlijk kampioen in de eerste klasse geworden. Hopelijk kunnen we komend seizoen meedoen in de hoofdklasse!"

Dames 1
De meiden hebben een duidelijk doel: "We willen nog heel veel leren en proberen zo hoog mogelijk te komen. Samen in Dames 1 eindigen, dat zou mooi zijn! Als we er maar veel plezier in blijven houden, dan kunnen we nog heel lang doorgaan. Het liefst bij Kratos’08."

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...! 

Cheyenne Toetenel
Meer berichten