<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Jill Heijink haalt veel plezier uit korfbal (Foto: Koos Bommelé)
Jill Heijink haalt veel plezier uit korfbal (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

'Van korfballen krijg ik energie, ook als ik het mentaal zwaar heb'

  sport

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 17-jarige Jill Heijink. Al jaren actief binnen de korfbalvereniging Fortuna/Delta Logistiek en inmiddels ook Oranje-speelster.

Door Cheyenne Toetenel

Ze zit in havo 4, heeft een bijbaantje als kassamedewerker in de supermarkt en besteedt veel van haar vrije uurtjes aan korfbal. Vier keer per week is zij met deze sport bezig, zowel voor haar club als voor het Nederlandse team. "Natuurlijk heb ik ook wel eens een dag dat ik denk, 'nu even niet'. Maar als ik eenmaal op het veld of in de zaal sta haal ik altijd veel plezier uit het sporten."

Eerste generatie
In tegenstelling tot veel andere korfballers, is Jill de eerste én de enige generatie van haar familie binnen de korfbalwereld. "Mijn vader en broer zijn echte voetbalmannen. Het is dan ook niet zo gek dat ik op mijn vierde jaar mijn eerste bal trapte op het veld. Al snel merkte ik dat dit niet mijn ding was en ik graag wat anders wilde. Van mijn ouders moest ik wat actiefs doen, het liefst een teamsport. Zo ging ik op mijn vijfde jaar een keer meetrainen met een schoolvriendinnetje bij Fortuna. Korfbal was een sport die nog totaal vreemd was binnen ons gezin, maar mij onwijs goed beviel. Zelfs zo goed, dat ik er in die twaalf jaar nooit aan heb gedacht om te stoppen. Het spel zelf is leuk en het inzicht dat je ervoor nodig hebt, maar ook het feit dat het een gemengde sport is. Het is super om zo'n hecht team te vormen met zowel jongens als meisjes. Dat is toch heel anders dan een team dat volledig bestaat uit meiden." En de ouders van Jill zijn inmiddels ook echte korfballiefhebbers. "Het klinkt misschien cliché, maar zij zijn mijn grootste fans. Ze staan elke wedstrijd langs de lijn om mij aan te moedigen en hebben echt een korfbalhart gekregen."

Groei
In die twaalf jaren als lid van Fortuna, heeft Jill flink wat stappen gemaakt. "Tussen de welpen waar ik begon tot aan de A1 waar ik nu deel van uitmaak, heb ik mijzelf sterk ontwikkeld. Niet alleen speltechnisch, maar ook mentaal." Ze is zelfs zo gegroeid, dat ze een plekje in Oranje onder 17 heeft weten te bemachtigen. "Dat was totaal onverwachts. Op mijn vijftiende werd ik geselecteerd voor het RTC-team onder 17 - het regionale talententeam - en binnen een jaar werd ik gescout voor Oranje onder 17. Dat was bijzonder, want ik was niet opgegeven voor de selectietraining. Toch viel ik op in de ogen van de Oranje-trainer en werd mijn naam omgeroepen na de Korfbal Challenge, waar wedstrijden worden gespeeld tussen zes regio's. Dat ík werd uitgekozen, was natuurlijk een grote eer."

Burn-out
Jill speelt nu dus in de A1 van Fortuna én in Oranje onder 17. Maar dat betekent niet dat haar leven altijd soepel is verlopen. "Ik heb het mentaal zwaar gehad en heb mij op een bepaald moment in mijn leven te veel op mijn hals gehaald. De ziekte van Pfeiffer zorgde ervoor dat ik snel vermoeid was, maar het ergste was de burn-out waar ik een jaar of twee geleden mee te maken kreeg. Het was zo erg dat ik tijdelijk ben gestopt met school en werk, want het werd mij allemaal teveel. Korfballen ben ik in die tijd wel blijven doen. Ik ben iemand die het leuk vindt om bezig te zijn en mensen om mij heen te hebben. Fortuna was daar ook in die vervelende tijd de juiste plek voor. Bewegen was goed voor mij, gaf mij energie en maakte mij gelukkiger. Het zorgde ervoor dat ik mij niet volledig terugtrok in mijn schulp, doordat ik met mensen in contact bleef. Er was op de club ook niet veel van te merken dat het even wat minder met mij ging. Ik presteerde zelfs in die tijd aardig, en het was ook in die periode dat ik de Nederlandse selectie behaalde. Verder heb ik mijn rust gepakt en nu gaat het gelukkig weer helemaal goed met mij."

Toekomst
Jill heeft als junior al veel prestaties geleverd om trots op te zijn. "Waar ik zelf meteen aan moet denken, is het WK vorig jaar juni. En daarnaast de play-offs die ik heb gespeeld, zowel met de B als de A van Fortuna." Wat Jill nog graag zou willen bereiken? "Allereerst het hoogst haalbare binnen mijn eigen club. Fortuna speelt natuurlijk op het hoogste niveau, dus hier is nog veel groei mogelijk voor mij. Daarnaast wil ik natuurlijk graag in het Nederlandse korfbalteam blijven en mijzelf daarbinnen ontwikkelen. Zo hoop ik door te stromen naar Oranje onder 19, onder 21 en uiteindelijk het hoogste team. Ik heb dus nog genoeg doelen om voor te strijden!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>