Richard Lodder zou best hoofdtrainer willen worden.
Richard Lodder zou best hoofdtrainer willen worden. "Maar dat is niet te combineren met mijn drukke baan." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Richard Lodder?

sport

NOOTDORP - Richard Lodder (43) sloot zijn prachtige carrière in de top van het amateurvoetbal af met vier seizoenen bij SV Nootdorp.

Lodder groeide op in Zoetermeer. "Op mijn vierde ging ik bij DSO voetballen; rond mijn zesde verhuisden we naar Spijkenisse. Ik heb een aantal jaar bij Hekelingen gevoetbald en werd gescout door SVV; dat was toen een bvo. Ik zat inmiddels op de middelbare school en als de prestaties daar er niet onder leden, mocht ik het van mijn ouders proberen."

- Hoe beviel dat?
"Dat was leuk. Toen ik klaar was voor de stap naar de senioren, fuseerde de club echter met DS'79. Voor mij was het niet te doen om naar Dordrecht te reizen, dus bleef ik voor de amateurtak van SVV spelen. Dat jaar werden we kampioen en promoveerden we naar de tweede klasse. Het seizoen erop ben ik naar Poortugaal verkast, waar ik nog twee jaar met mijn broer heb samengespeeld."

- En toen?
"Benaderde Jack van den Berg me of ik naar Zwart-Wit '28 wilde komen. Dat was in de hoofdklasse, toen het hoogste amateurniveau. Voor mijn overstap speelden ze een toernooi voor spelers van onder de drieëntwintig jaar. Jack zat wat krap in zijn spelers en vroeg of ik mee wilde doen. Ik was een middenvelder, maar hij zette me centraal achterin neer. Dat werd mijn positie. Ik heb er een heel mooi jaar gehad."

- Maar één jaar?
"Ja, Zwart-Wit '28 degradeerde dat seizoen, Jack vertrok naar SHO in Oud-Beijerland en ik ben met hem meegegaan. In dat jaar werd ik door ADO gescout en die kans wilde ik niet laten schieten. Daar speelden mannen als Raymond Atteveld, Peter Hofstede, Ferrie Bodde, Dennis den Turk en Romeo Castelen. Het waren óf gearriveerde namen óf jonge talenten. Met mijn vijfentwintig jaar zat ik ertussen. Omdat het niet klikte met Rinus Israël, heb ik na het eerste seizoen mijn contract laten ontbinden. Ik had het geprobeerd, maar het wereldje was niet echt iets voor mij: veel te solistisch."

- Wat was je volgende club?
"ASWH. Daar heb ik vier jaar gespeeld en we wonnen alles wat er te winnen was: we werden kampioen van de hoofdklasse, algeheel zaterdagkampioen en algeheel amateurkampioen van Nederland. Sportief was het mijn hoogtepunt. Na die vier jaar ben ik naar Barendrecht gegaan, waar ik ook vier jaar heb gespeeld. We hadden ons als groep aan een vierjarenplan gecommitteerd. Het eerste jaar werden we kampioen in de eerste klasse en twee jaar later deden we dat in de hoofdklasse. Daarna ben ik er nog één seizoen gebleven."
- En toen?
"Ik woonde inmiddels in Nootdorp en wilde wat meer tijd met mijn gezin doorbrengen. Daarom ben ik bij SV Nootdorp gaan spelen, een heel fijne vereniging. Ik ben er na vier mooie seizoenen op mijn zevenendertigste gestopt. Het verschil in leeftijd, na mij was de oudste vijfentwintig, was gewoon te groot."

- Wat doe je nu nog?
"Na een korte opleving heb ik op mijn veertigste nog een paar wedstrijden meegespeeld bij SV Nootdorp. In dat seizoen was assistent Dick Sloos op vakantie en vroeg Dick Boereboom of ik in de nacompetitie met hem wilde sparren. Dat seizoen promoveerden we. Het jaar erna benaderde Jeroen Struijs me of ik zijn assistent bij RKDEO wilde worden. Dat beviel heel goed. Toen hij vertrok ben ik ook gestopt, maar dit seizoen vroeg Wesley Epskamp me erbij. We hebben een jonge getalenteerde groep, waar nog voldoende rek in zit. Ik vind het geweldig."