Frank Verhaar geniet bij Full Speed.
Frank Verhaar geniet bij Full Speed. "Of er ook mindere kanten zijn? Ik vind het soms lastig om spelers teleur te stellen met een plek op de bank, maar aan de andere kant is dat ook weer een luxeprobleem." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Clubman Frank Verhaar geniet van het trainerschap bij Full Speed

sport

DELFT - Met een gedeelde koppositie en een periode op zak kent Full Speed een prima seizoensstart. Het stemt trainer én clubman Frank Verhaar uiterst tevreden.

Door: Alphons de Wit jr.

De afgelopen jaren was het niet de vraag óf, maar wanneer Frank Verhaar hoofdtrainer zou worden van zijn geliefde Full Speed. Het antwoord op die vraag kwam vorig jaar halverwege december.
Inmiddels staat Verhaar al zo'n vier maanden aan het roer van het vlaggenschip van de Kerkpolderbewoners. "Dat bevalt me buitengewoon goed", vertelt de oefenmeester. "Mensen vragen me weleens of ik het niet lastig vind om bij mijn eigen cluppie trainer te zijn, maar dat is het absoluut niet. Ik werk met een groep enthousiaste jongens en voorlopig gaat dat goed en levert het, op de wedstrijd van afgelopen zondag en die tegen Taurus na, de gewenste resultaten op. Mocht er een moment komen dat dat niet het geval is en de club niet met me door zou willen, dan is het gewoon een zakelijke overeenkomst. Datzelfde geldt als ik dingen zou willen en de club daar niet aan mee zou willen werken."

Vis in het water
Daar is echter totaal geen sprake van; Verhaar voelt zich als een vis in het water op sportpark Kerkpolder en zo gek is dat niet. "Ik loop hier al mijn hele leven rond. Mijn vader speelde hier vroeger, ik ben hier begonnen met voetballen en na een avontuur bij ADO van twee jaar ben ik hier teruggekeerd en nooit meer vertrokken. Verder heb ik jarenlang in het eerste gespeeld, ben ik mede-oprichter van het ukkenvoetbal en ben ik trainer van het tweede geweest. Doordat mijn kinderen hier nu ook voetballen, zijn er maar weinig dagen in een week dat ik niet op de club te vinden ben."
De 36-jarige oefenmeester kende in zijn eerste maanden als hoofdtrainer een vliegende start, maar kreeg zondag voor de tweede keer het deksel op de neus. "We begonnen de competitie inderdaad lekker en dat leidde tot de eerste periodetitel. Wat je, mede door de grote uitslagen die we neerzetten, wel steeds meer zag gebeuren, is dat de tegenstanders zich steeds verdedigender gingen opstellen. Zondag konden we daar tegen HOV/DJSCR niet voldoende doorheen komen en dan verlies je met 0-1."

Domper
Het was een domper voor Verhaar om, nota bene op zijn verjaardag, de tweede seizoensnederlaag te incasseren. "Daar kan ik nog niet zo goed mee omgaan. Ik had het er trouwens zondag nog met Alex Nieuwenhout over. Die zei dat leren verliezen ook onderdeel uitmaakt van het trainerschap. Daar heeft hij denk ik ook gelijk in. Zo'n nederlaag sterkt me om te gaan werken aan een strijdplan om ook dit soort ploegen op de knieën te krijgen. Het hoort er allemaal bij."
Verhaar focust zich liever op wat er goed gaat binnen het elftal. "Natuurlijk kijken we ook naar wat er minder goed gaat, want dat kunnen we verbeteren. Aan de andere kant hebben we vooral in de voorbereiding gewerkt aan een attractieve speelstijl met een opbouw van achteruit. Het mooie is dat we dat van heel wat trouwe volgers ook te horen krijgen. Aan de andere kant was het ook wel zo dat er na het verlies van afgelopen zondag genoeg commentaar volgde, maar je weet dat dat erbij hoort."

Trots
Eén van de kritische volgers is vader Ronald, die als speler ook een rijk verleden binnen de club heeft. "Met hem praat ik ook regelmatig over de club en hij heeft ook zijn mening over hoe de dingen in het veld gaan. Soms doe ik daar wat mee, maar soms ook niet. Tegenover mij zal hij het niet zo snel laten blijken, maar in de wandelgangen hoor ik wel dat hij trots op me is."
Dat is niet zo gek ook. "Want het loopt dit seizoen erg lekker. We hebben een groep met een goed evenwicht tussen ervaren en jonge jongens en de staf is fantastisch. John van Vliet is als assistent ontzettend belangrijk. Naast zijn inbreng op voetbalgebied praat hij ook heel veel met die jongens en dat is ontzettend waardevol. Verder hebben we met Willem Berkien een heel goede trainer voor het tweede. Dat blijkt ook wel, want ze staan soeverein bovenaan in de reserve tweede klasse."

Samenhang
Binnen de groep is meer samenhang. "Afgelopen seizoen kwamen er jonge jongens bij en was het even zoeken naar een evenwicht. Inmiddels is dat er en stelen ook de jonge jongens de show. Dat leidt onherroepelijk tot interesse van andere clubs. Full Speed betaalt niet, dus moeten we ervoor zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Dat lukt prima, selectieleden trainen zelfs de jeugd trainen en fluiten wedstrijdjes. Met de betrokkenheid bij de club zit het dus wel goed. Die sfeer heeft er voor gezorgd dat ik als speler ook nooit verkast ben."