<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Mike Millenaar, Nederlands Kampioen 2CV-cross, met beker, champagne en bloemen
Mike Millenaar, Nederlands Kampioen 2CV-cross, met beker, champagne en bloemen (Foto: )

Mike is Nederlands Kampioen 'lelijke eend racen'

  sport

SCHIPLUIDEN - Schipluidenaar Mike Millenaar is voor de tweede keer op rij Nederlands Kampioen geworden in de auto rallycross klasse 2CV ('lelijke eend').

Door Ruud Stift

Dit raceseizoen wist hij maar liefst 7 van de 8 wedstrijden op zijn naam te schrijven. Hiermee zette hij de concurrentie op een onoverbrugbare achterstand. Bij drie races behaalde hij het maximum aantal te winnen punten, 120, door alle vier de manches te winnen. Mike is, net als zijn collega 2CV-crossers, aangesloten bij de Nederlandse 2CV Cross Vereniging. Deze vereniging organiseert al 41 jaar rallycrosswedstrijden.

Champagnedouche
De acht wedstrijden in het Kampioenschap 2019 die meetelden om de punten werden verreden op een drietal circuits: het Eurocircuit in Valkenswaard (60% asfalt en 40% gravel), in Leusden (tijdens Stoutenburg on Wheels) en het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen, België. Op 7 september jl. was het kampioenschap een feit en na de laatste race, op zaterdag 5 oktober, werd hij -traditioneel- op het dak van zijn auto rondgereden om door de toeschouwers op applaus te worden onthaald. Hij kreeg de wisselbeker overhandigd en genoot van een verkwikkende champagnedouche, aangeboden door zijn collega-racers.

Vader op zoon
Mike heeft het 'eendracen' niet van een vreemde. Zijn opa, vader én oom reden voorheen ook in de 2 CV-klasse. "En mijn neef ook. Met hem ben ik vanaf 2004 meegegaan naar de races, om te sleutelen. In 2014 nam ik zelf plaats achter het stuur, op 17-jarige leeftijd. Ik had mijn rijbewijs nog niet, daarom moest ik, om mijn racelicentie te krijgen, in een proefrit rijden het Eurocircuit. Die voltooide ik met 'flying colors', want ik had al veel proef- en oefenmeters gemaakt op het terrein bij mijn opa's 2CV-garage."

Mooiste circuit
Mike bestempeld het Eurocircuit als 'mooiste circuit'. Waarom? "Omdat je auto daar, vanaf het gravel op het asfalt, nog weleens aan de achterkant wil uitbreken. Dan moet je al je stuurmanskunsten aanwenden om dat te corrigeren. Ongelukken? Dat valt reuze mee. Dit seizoen hadden we maar één coureur die over de kop ging. Maar ja, het is soms ook dringen, met z'n tienen in de eerste bocht. Dat gaat niet altijd goed."

Hobby
Mike wordt geen miljonair met zijn sport. "Ik doe het puur als hobby. Een paar kleine autobedrijven in de buurt dragen bij met materiaal of door te delen in de onkosten. Bij het 2CV-crossen start iedereen met hetzelfde materiaal en hetzelfde vermogen, dat is het mooie en eerlijke aan dit genre racen. Ze noemen me niet voor niks de 'Max Verstappen van het 2CV-crossen', want door mijn stuurmanskunst kan ik uitblinken. Vorig seizoen reden we 13 races. Dit jaar maar 8, omdat de regelgeving voor circuits steeds strenger wordt. De 'buren' klagen gauw over het geluid. We racen namelijk niet als enige. Op zo'n racedag rijden er ook auto's van andere klassen in de rondte. Ja, het wordt meestal een latertje."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>