Olivier Hendriks (AV40) in actie en poserend in het Team Oranje tenue (zie inzet)
Olivier Hendriks (AV40) in actie en poserend in het Team Oranje tenue (zie inzet)

Olivier gaat voor een medaille op het WK in Dubai

sport

DELFT - Van donderdag 7 t/m vrijdag 15 november staan in Dubai de Wereldkampioenschappen Para Atletiek op het menu. De Nederlandse afvaardiging bestaat uit 15 atleten en Delftenaar Olivier Hendriks (16) is er daar één van. Hij komt uit op de 400 meter.

Door Ruud Stift

Olivier is pas op de laatste dag van het WK aan de beurt, op vrijdag 15 november om 20.25 uur plaatselijke tijd. Het is zijn debuut op een WK. Vorig jaar, tijdens het EK in Berlijn, won hij zilver op 'zijn' nummer, de 400 meter, en brons op de 4 x 100 meter estafette.
"Ik sta momenteel 3e op de wereldranglijst, achter een Duitse en een Amerikaanse atleet. Die Amerikaan ken ik niet, maar van de Duitser verloor ik op het EK. Hoe dan ook, een medaille zit erin en wellicht loop ik meteen de limiet voor de Paralympische Spelen in Tokyo, volgend jaar augustus. Anders moet ik dat doen in de Grand Prixs van volgend jaar, zeg maar de Diamond League-wedstrijden voor para-atleten."

Beperking
De Para Atletiekwereld kent vele klassen. De atleten worden ingedeeld naar mate van de beperking (visueel, verstandelijk, spasticiteit, amputaties en/of rolstoelgebonden).
"Mijn beide voeten zijn geamputeerd, dus doe ik mee bij de T62: dat is de categorie van atleten met een dubbelzijdige beperking onder de knie. Omdat er niet heel veel atleten in deze categorie zijn wereldwijd, loop ik in Dubai meteen een finale waarbij acht deelnemers aan de start staan. Ik ben geboren zonder kuitbeen in mijn beide benen. Omdat ik daardoor nooit goed zou kunnen lopen, werd besloten tot amputatie."
Olivier loopt dus al vanaf piepjong op protheses. "Ik ben begonnen op 'houten benen', maar ook de protheses evolueren in rap tempo. Tegenwoordig is alles van metaal/aluminium/carbon gemaakt en loop ik hard op blades. Voordat ik op atletiek ging, voetbalde ik bij DHC."

Records
De leerling van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam is inmiddels 3,5 jaar actief als 'atletieker'. Hij wil zijn school afmaken en proberen full-time atleet te worden. "Ik heb dit jaar op alle nummers waarin ik uitkom, de 100, 200 en 400 meter, een persoonlijk record gelopen. Met mijn tijd op de 100 meter sta ik 20e op de wereldranking. Deze lijst is een beetje vertekend, omdat daar ook de tijden van atleten met een enkelzijdige onderbeenamputatie bij staan."

Trainingskamp
In voorbereiding op het WK ging Olivier op pre-trainingskamp in het Turkse Belek. "Dit jaar maak ik een langer seizoen. Normaal loopt dat van april t/m oktober. Daarom hebben we het trainingsritme ook aangepast. Ik train 8/9 keer per week, bij AV'40, op Papendal en bij het Atletiek Trainingscentrum Rotterdam (ATR). In Turkije hebben we hard getraind, de boel een beetje opgeschaald. Eenmaal in Dubai, vanaf zaterdag 2 november, train ik nog licht in aanloop naar de wedstrijd. De dag na mijn loopnummer, zaterdag 16 november, vliegen we weer terug naar Amsterdam."

Afbeelding