<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Paul Bestebreurtje instrueert zijn speelsters tijdens een training
Paul Bestebreurtje instrueert zijn speelsters tijdens een training (Foto: )

Voor de dames en heren van Kratos '08 is het nog even wennen

  sport

DELFT - De grootste volleybalvereniging van Delft, Kratos '08, is ontstaan uit een fusie tussen Skania en Ariston. De thuishaven is sporthal Tanthof. Kratos Heren 1 komt uit in de 1e klasse. Kratos Dames I vertoont haar kunsten een treetje hoger, in de promotieklasse.

Door Ruud Stift

Jeroen van Iperen (23) is dit jaar de nieuwe trainer van Kratos Heren 1. Zijn mannen hebben er inmiddels vier wedstrijden opzitten. De competitie werd geopend met een uitoverwinning op SAS'70, 3-1. Een week later werd thuis ruim verloren, 0-4, van koploper Gemini-Kangeroes H2. Ook het volgende thuisduel ging verloren, met 2-3, tegen VOLEVO H3. Afgelopen weekend werd uit gewonnen van NOVO H2 met 1-3. Kratos H1 bivakkeert op een 5e stek. Trainer Jeroen verwacht dat dit seizoen nog niet over promotie nagedacht hoeft te worden.

Overgangsjaar
"Nee, een middenmootpositie zou mooi zijn. We zitten met het team in een overgangsjaar. De oudere garde, spelers tussen de 35 en 40 jaar, moet zo zoetjes aan het veld gaan ruimen voor een jongere lichting. Ik heb inmiddels vier jongens van begin en midden twintig ingepast, dus Kratos H1 is een mix van routine en jong aanstormend talent. De ouderen dienen in het veld als extra coach. De 1e klasse is regionaal niveau, ik hoop volgend jaar met Kratos voor promotie te kunnen gaan. Meestal kun je na een wedstrijd of 7 à 8 de balans opmaken. Dan weet je ongeveer waar je staat en wat er eventueel nog in het vat zit."

Jonkie
Jeroen speelt zelf in de 1e divisie bij het Wateringse VELO. "Daar train ik op maandag en woensdag. Bij Kratos trainen we op dinsdag en donderdag, dus dat bijt elkaar niet. Hoe de oudere spelers tegen mij als 'jonkie' kijken? Dat zou je ze zelf moeten vragen, maar ik geloof dat ze me wel accepteren. Ik train al een paar jaar en ik speel natuurlijk ook op een zodanig niveau dat ze eerder dingen van je aannemen. Ze kunnen trouwens heel vrij met mij communiceren hoor, er heerst onderling respect naar elkaar. De kracht van het team? Ze gaan voor elke bal, de tegenstander wordt hierdoor tot fouten gedwongen. De blokkering staat er ook goed op, zeker als we het spel van de tegenstander nog beter gaan lezen. We spelen op vrijdag 25 oktober thuis voor de beker tegen VSTS uit Bodegraven. Die hebben een harde aanval, dus mooi om tegen te oefenen. In de beker tref je meestal sterkere tegenstanders, dat zijn goede leermomenten. Op vrijdag 1 november staat de 5e competitiewedstrijd, uit bij Leython DC H3, op het menu. De zaterdag daarna is het derbytime, thuis tegen VVV Delta H3."

Degradatie
De dames van Kratos hebben pas twee wedstrijden gespeeld. Helaas trok Kratos in beide duels: thuis tegen Waterlanders (1-3) en uit tegen ZOVOC (3-2), aan het kortste eind. Ook trainer Paul Bestebreurtje (44) is nieuw. "Na de degradatie uit de derde divisie zijn wij op papier de te kloppen ploeg. Maar omdat we bijna met een geheel nieuw team aantreden, is het nog een kwestie van wennen en afstemmen. Ik had nog slechts drie speelsters over van het oude team. Dit is aangevuld met drie speelsters uit het 3e, twee uit het 5e en vier speelsters van buitenaf. Vooral mijn spelverdeler afkomstig uit het 5e, Sara Kooistra (20), is een talent in de dop. Vanaf de eerste ontmoeting was er meteen een goede klik met de meiden, deze club voelt als een warm bad. De jongste in het team is 20, de oudste 35. Het is een vrij complete selectie met concurrentie op bijna alle posities. Een team met potentie, al moet ik ze nog wat beter leren kennen."

Training
"Ik probeer ze tijdens trainingen zoveel mogelijk balcontact te laten maken. We zijn nog volop in voorbereiding. Het is voornamelijk de verdediging formeren en iedereen op de juiste plek zetten. Gelukkig hebben we behoorlijk wat lange dames die naast lenig ook snel zijn, dus die staan verdedigend ook hun mannetje."

Karakters
Paul speelde zelf als actief volleyballer in de regio Zuid. "Met Kratos spelen we regio West, dat maakt het interessant voor mij. Dit is mijn 8e seizoen als trainer/coach, nadat ik door fysieke (knie)problemen met volleybal moest stoppen. Hiervoor trainde ik de dames van DVO uit Oud-Beijerland (1e jaar: 1e klasse, daarna drie jaar promotieklasse) en de dames van Volley-Zuid in Rotterdam (1e jaar derde divisie, daarna twee jaar promotiedivisie). Ik probeer rust uit te stralen vanaf de kant. De een heeft soms een schop onder haar kont nodig, de ander een aai over haar bol. Het team kent verschillende karakters, daar moet je mee om kunnen gaan."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>