Sjaak Lispet, voorzitter van DSV Full Speed (Foto: Roel van Dorsten)
Sjaak Lispet, voorzitter van DSV Full Speed (Foto: Roel van Dorsten)

'El Presidente' wacht op opvolging, maar blijft knallen voor Full Speed

sport

DELFT - Sommige mensen lijken te zijn vergroeid met een vereniging. Sjaak Lispet, 'El Presidente' bij Full Speed, is er zo eentje.

Door Alphons de Wit jr.

Lispet kwam rond zijn twintigste bij Full Speed aangewaaid. "Ik had in de jeugd al bij DHL gevoetbald, omdat mijn vriendje daar voetbalde, maar ik was niet zo fanatiek. Het was mijn broer Jos die me overhaalde om bij Full Speed te komen voetballen. Daar zaten we uiteindelijk met zes broers en twee zwagers in een team; dat was wel leuk. Als broers onder elkaar werden we wel wat fanatieker, want als er één een schop kreeg, doken we er met zijn allen bovenop."

Blijven hangen
Na een paar jaar voetballen bleef Sjaak bij de vereniging 'hangen'. "Dat wordt in september volgend jaar vijftig jaar." Op bestuurlijk gebied zagen de bestuurders dat hij andere talenten had. "Dus in de jaren zeventig en tachtig verrichtte ik al wat hand- en spandiensten in het bestuur. Daar ben ik mee gestopt toen ik in 1990 voor Stadsbelangen in de gemeenteraad kwam. Toen ik daar na twee termijnen, samen met Cock van der Pot, mee stopte, zat Full Speed een beetje omhoog qua bestuurders. Daarop zijn wij er samen ingestapt en hebben we de club opgebouwd zoals 'ie nu is."
Lispet begon als algemeen bestuurslid, waakte later over de penningen, was even secretaris en is inmiddels sinds elf jaar voorzitter. "Dat doe ik nog steeds met veel plezier, maar ik vind dat het tijd is voor een opvolger. Daarom heb ik vorig jaar mijn functie beschikbaar gesteld, maar blijkbaar willen ze me niet kwijt, want er is niemand voor te krijgen."
Toch zet de zeventigjarige voorzitter zich graag in voor 'zijn' club. "Ik heb er de energie nog voor en ik ben herbenoemd voor drie jaar. Na elf jaar doe ik sommige dingen nu een beetje op routine. Daarnaast heb ik het geluk dat ik in het bestuur een aantal kanjers naast me heb zitten."

Goed huwelijk
Maar dat is niet alles. "Ik heb ook een vrouw die het me toestaat. Ik ben van mezelf nogal een ondernemend type en soms zegt ze weleens dat ze de riem moet aantrekken. Zelf had ze niet zoveel met voetbal, maar ze is alweer een hele tijd gastvrouw tijdens de thuiswedstrijden van het eerste elftal. Zodoende is ze het voetbal wat meer gaan waarderen en ze zegt weleens gekscherend 'dat ze me dan ook eens ziet'. Al met al gaat er inderdaad heel wat tijd in zitten. Enige tijd geleden hebben we gesprekken gevoerd met een kandidaat om het van me over te nemen, maar die trok zich uiteindelijk terug omdat zijn vrouw er niet achter stond."
Ook het huwelijk met de club bevalt El Presidente erg goed. "Full Speed is nog een echte familievereniging. Een jongetje kan hier bij de Ukken komen voetballen, zijn moeder komt tennissen en zijn opa sluit zich aan bij de visclub. Mooier kan het toch niet? De commissies zorgen ervoor dat alles goed loopt. Verder pakken we ook op maatschappelijk vlak de handschoen op: de brandweer kan elke dag gebruikmaken van onze faciliteiten om op kracht te blijven, we hebben een tijd de shirtsponsoring afgestaan aan Inloophuis Debora en de Delftse afdeling van de Nationale Vereniging De Zonnebloem komt zo nu en dan langs voor een bingo of een lunch bij ons op het complex."

Trots
Ook hierop is de voorzitter trots. "Twee weken geleden kwam Alphen bij ons op bezoek en die mensen keken hun ogen uit. Het mooie is dat ik een jaar of tien geleden in mijn eentje ben begonnen met het schoonmaken en onderhouden van de voorzieningen en dat we nu elke week twee keer met een mannetje of tien aan het werk zijn. Daaraan zie je wel dat het een bloeiende vereniging is." Ook op sportief vlak gaat het goed. "Het is toch prachtig dat we met Frankie (Verhaar, red.) nu een hoofdtrainer hebben die echt een jongen van de club is. Verder heeft hij ook verstand van het spelletje, want het draait tot nu toe als een tierelier."
De mooiste herinnering in zijn tijd bij Full Speed koestert Lispet aan het seizoen 2007/2008, waarin Verhaar nog speler was. "Toen werden we kampioen onder Pierre van Zinnen. Het was een prachtig seizoen en het is zo zonde dat die man er niet meer is." Daarom stond Full Speed aan de wieg van de Pierre van Zinnen Memorial. "We vonden dat hij niet vergeten mag worden en daarom hebben we de overige clubs waarvan hij trainer is geweest benaderd. Zij vonden het meteen een goed idee."
Sjaak Lispet zit nog vol energie en is nog lang niet klaar met Full Speed. "Maar als de juiste persoon zich aanmeldt, sta ik de voorzittershamer af." Wat voor iemand moet dat dan zijn? "Niet iemand als ik, want ik doe eigenlijk veel te veel. De persoon moet hart voor de club hebben en goed kunnen delegeren. Dat vind ik nog weleens moeilijk, het had me de afgelopen jaren een hoop tijd opgeleverd als ik dat wel had gekund."