<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
NIck Cruyl wordt door burgemeester Van Bijsterveldt bedankt voor zijn heldendaad. Links van de burgemeester staat de heer Berserik, wiens leven gered werd (Foto: Koos Bommelé)
NIck Cruyl wordt door burgemeester Van Bijsterveldt bedankt voor zijn heldendaad. Links van de burgemeester staat de heer Berserik, wiens leven gered werd (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Nick Cruyl was op de juiste tijd op de juiste plaats

  sport

DELFT - Deze week werd hij in het zonnetje gezet door burgemeester Marja van Bijsterveldt. Nick Cruyl van karateschool Kyokushin-Delft, die door kordaat optreden iemands leven redde. Hulde!

Door Ruud Stift

Nick was compleet verrast door dit eerbetoon. Zijn trainer Cor Mol (61) had dan ook niets verklapt. "Nick is niet iemand die zich bij dit soort acties op de borst slaat. Hij loopt er niet mee te koop. Maar, de mooie woorden van de burgemeester grepen hem wel aan. Hij werd er een beetje emotioneel van. Nick was al één van mijn leerlingen toen ik nog bij SportsArts van Jan Koster les gaf. Een goeie, vriendelijke vent die op het punt staat om zijn zwarte band te halen."

EHBO-cursus
De voorgeschiedenis of: hoe het allemaal begon. "Met een paar leden van onze school had ik met goed gevolg een EHBO-cursus afgelegd, dus op een trainingsavond paradeerden wij trots binnen om het bijbehorende certificaat en de nieuw aangeschafte AED te tonen aan alle aanwezigen. Toen zei Nick dat hij hem ook al in 'the pocket' had. Gehaald bij de duikcursus, een andere hobby van hem. In het voorbijgaan zei hij dat hij met Pasen iemand had gereanimeerd. Hij had iemands leven gered! Op de grens van Rijswijk en Den Haag, tijdens een fietstochtje met zijn vriendin. Een meneer uit Den Haag kreeg een hartstilstand op zijn scooter. Gelukkig was Nick ter plaatse en hij handelde naar vermogen. Dat bleef me maar bezig houden, dat hij die tegenwoordigheid van geest had, de rust en het overzicht op dat moment."

Heldendaad
"Via de politie Rijswijk kwam ik in verband met de AVG niet verder. Daarop besloot ik de hoogste baas, burgemeester Van Bijsterveldt een brief te schrijven over deze heldendaad. Zij vond het zo'n mooi verhaal dat ze Nick zelf met een bezoekje wilde komen vereren om hem te bedanken. En ja hoor, op de bewuste avond kwam ze aangereden op haar fietsje. We hadden zo'n man of dertig binnen voor de maandagavondtraining, dus er klaterde een groot applaus na haar mooie woorden. Zo vond ze het prachtig dat Nick het niet bij kijken hield, maar dat hij besloot in te grijpen. Niet iedereen is uit dat hout gesneden, men staat aan de grond genageld of weet niet hoe te reageren. Nick kreeg een speciaal presentje overhandigd. Het slachtoffer van de hartstilstand, de heer Berserik uit Den Haag, was er ook om zijn redder nogmaals te bedanken voor de acute hulp. Dat helpen van anderen ligt ook in het verlengde van onze sport, Kyokushin karate, waarbij geen sprake is van een afwachtende houding. Wij zeggen altijd: Als je iets ziet op straat of in de trein, dat iemand wordt lastig gevallen of zo, ga helpen. Doe alsof het je eigen familie is, want dat verwacht je ook van een ander."

Conditie en kracht
"Onze sport, de meeste extreme full contact versie van karate, leert je van je af te bijten. Je wordt zelfverzekerder en tankt vertrouwen. Dat is mooi om te zien bij die kleine ratjes van 8 tot 10 jaar die schuchter onze dojo aan de Griegstraat 4 binnen wandelen. Maar wel altijd met respect voor elkaar als nummer 1 hoog in het vaandel, laat dat duidelijk zijn. Bij ons trainen zo'n 40 leden, in alle leeftijdsklassen, tot zestigers aan toe. We trainen op de maandag en de donderdag van 19.30 uur tot 20.30 uur. Ieder op zijn/haar eigen niveau. De ouderen gaan natuurlijk niet de ring in, die komen om conditie en kracht op te doen. Natuurlijk vechten de allerkleinsten met volledige bescherming. Veiligheid en plezier voor alles. Ikzelf heb 4e dan. Als je je sport blijft propageren, door middel van het opleiden van scheidsrechters zoals ik doe of door het stimuleren van karatelessen op school, kan 'men' je nomineren voor een 5e dan. Dat is het allerhoogste, dan ben je grootmeester." Zin in een gratis proefles? Kijk op www.kyokushin-delft.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>