<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
"Ik vind hockey nog steeds een heel leuk spelletje, er zit van alles in!"(Foto: Willem de Bie)
"Ik vind hockey nog steeds een heel leuk spelletje, er zit van alles in!"(Foto: Willem de Bie) (Foto: Willem de Bie)

'Kom, we gaan 's kijken bij 't hockey!'

  sport

DELFT – Anja Pool wordt geboren in het Brabantse Geldrop. Haar vader werkt bij Philips en moet voor zijn werk meermalen verhuizen, uiteindelijk naar Eersel waar het gezin het langst woont. Haar eerste kennismaking met sport is schoolzwemmen; daarvan weet ze in ieder geval dat dat haar sport niet zal worden. Tot haar achttiende woont Anja thuis en gaat daarna studeren, de studie 'plantenveredeling' in Wageningen. Dat verandert veel.

Tekst & foto: Willem de Bie

"In Eersel, ik was een jaar of tien, organiseerden een aantal moeders op een gemeentelijk grasveldje hockey. Kinderen uit de buurt werden opgetrommeld en we hadden daar onze eerste kennismaking met de stick en de bal. Ik ben toen lid geworden van de Hockey Club Eersel. Ik vond het een gezellige sport, een teamsport, heel sociaal; mijn eerste indruk was: dit vind ik leuk! Ik ben daar blijven hockeyen totdat ik ging studeren; de eerste tijd reisde ik nog op en neer naar Eersel om te spelen, maar dat was niet echt goed vol te houden. Wat ook een rol speelde was het studentenleven: ik heb me naast m'n studie erg vermaakt met allerlei activiteiten, waaronder natuurlijk ook de nodige feestjes en partijen. Voor mij was het een erg gezellige tijd, veel mensen leren kennen en er ook vrienden aan overgehouden".

Weerbaarheid
"Eigenlijk kwam ik in Wageningen terrecht door een vriendinnetje dat, toen we ons aan het oriënteren waren op een studie, tegen mij zei 'kom we gaan 's in Wageningen kijken'. Ik ben daar afgestudeerd en wilde gaan werken, liefst in de buurt. Maar alle belangrijke bedrijven op het gebied van plantenveredeling zitten in Noord- en Zuid-Holland. Het werd de Lier, bij het bedrijf 'Rijk Zwaan'. Ik ben daar begonnen als onderzoeker en ben na enige tijd specialist geworden op het gebied van resistentie, de weerbaarheid van planten. Ik heb dat zo'n tien jaar met veel plezier gedaan. Ik woonde toen al in Delft en ben samen met een studievriend gaan kijken bij RingPass. In 2000, toen het eerste kind naar school ging, ben ik tijdelijk gestopt met werken en ben als vrijwilliger in het bestuur van een kinderdagverblijf actief geworden."

'Veterinnen'
"Tussen 2007 en 2014 ben ik verenigingsmanager bij de club geworden; ik zorgde als het ware voor de 'olie in de machine', faciliteerde de vrijwilligersorganisatie op meerdere fronten. Woonde alle vergaderingen bij en beheerde onder meer het leden informatie systeem, iets wat ik overigens nog steeds doe. Ik speelde met veel plezier in Dames 1, vaak op het middenveld, ook in de aanval. Zoals dat vaak gaat is het actief hockeyen langzaam maar zeker minder geworden; rond de zwangerschap van mijn drie kinderen ben ik er een aantal jaren uit geweest. Uiteindelijk ben ik op het hoogste niveau gestopt en verder gegaan bij de, wat wij noemen, de 'veterinnen'. Na dat zo'n drie, vier jaar te hebben gedaan ben ik gestopt met spelen; er haakten steeds meer leden van ons team af. Sinds 1 april ben ik bestuurslid van de vereniging."

Snelle sport
"Ik vind hockey nog steeds een heel leuk spelletje, er zit van alles in! Het is een teamsport, voor mij belangrijk, het is technisch, met kunstgras is het ook een snelle sport geworden, en tactisch zit het ook goed in elkaar. En het is erg leuk om te doen! Als kijksport is het wellicht wat minder; daarvoor gaat het erg snel en is de bal wat aan de kleine kant. Wij hebben als vereniging het geluk dat we, doordat we moesten verhuizen in verband met bouwplannen, zijn uitgekocht op onze vorige locatie. De velden waar we nu op spelen hebben we in eigen beheer. Houdt natuurlijk wel in dat we ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, maar dat gaat goed.

Extra veld
Punt van aandacht zijn wel het aantal velden: met zo'n 1400 leden hebben we drie velden om op te spelen, dat is te weinig. En dan hebben we al een extra veld van het Stanislas College in gebruik als zij er geen gebruik van maken. In goed overleg met de gemeente Delft zijn we mogelijkheden aan het onderzoeken voor een vierde veld. Het is niet iets wat je even snel regelt, het is een project voor een lange adem."

Volle bak
"Over enthousiasme voor het hockey en voor onze club hebben we niet te klagen, met name het aantal senioren is de laatste jaren flink gegroeid. Het is hier, vooral in het weekend een gezellige volle bak! We kunnen alleen bij de jongens, de jeugd, nog wat extra versterking gebruiken..." (voor informatie: www.ringpass.nl)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>