<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Ronald Hes promoveerde in vier jaar Den Hoorn twee keer, waarvan eenmaal via het kampioenschap. "Ik hoop ook bij Wippolder succesvol te zijn. Er zit in ieder geval genoeg potentie in de club." (foto: Roel van Dorsten)
Ronald Hes promoveerde in vier jaar Den Hoorn twee keer, waarvan eenmaal via het kampioenschap. "Ik hoop ook bij Wippolder succesvol te zijn. Er zit in ieder geval genoeg potentie in de club." (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Ronald Hes verruilt Den Hoorn met opgeheven hoofd voor Wippolder

  sport

DEN HOORN - Na de thuiswedstrijd tegen Olympia van drie weken geleden zit Ronald Hes' periode als trainer Den Hoorn erop.

Door Alphons de Wit jr.

En dus kan de tijd van terugblikken beginnen. "Weet je wat het is? Ik had graag bij de club gebleven, maar door de perikelen rondom mijn licentie konden we op deze manier niet verder. Na de promotie naar de eerste klasse heb ik een jaar dispensatie gehad en dit seizoen is ervoor gekozen om met Frank Kuyl iemand naast me neer te zetten die wel over de juiste papieren beschikt. Dat is geen wenselijke situatie, dus we doen het niet nog een jaar."
Hes' successen in die vier seizoenen bij Den Hoorn liggen dus mede ten grondslag aan zijn naderende vertrek. "Want om trainer in de eerste klasse te worden, heb je een UEFA A-licentie nodig. Die heb ik niet en na de promotie werd ik ook niet tot de cursus toegelaten. Inmiddels heb ik wel bericht gekregen dat ik de cursus mag gaan volgen, maar daar wacht ik nog een jaartje mee: het starten bij een nieuwe club is een proces dat veel tijd kost en daarom wil ik me komend seizoen volledig op mijn club Wippolder focussen, zodat ik in 2020/2021 aan de cursus kan beginnen."

Fantastische jaren
Ondanks het feit dat het vertrek enigszins gedwongen is, verlaat Hes de club niet met pijn in het hart. "Ik denk dat we vier fantastische jaren hebben meegemaakt. Het vierde jaar hebben we, denk ik, de beste prestatie neergezet door ons met zoveel nieuwe jongens te handhaven in de eerste klasse en in de jaren ervoor hebben we bijna alles gewonnen wat er te winnen valt: een keer gepromoveerd, een keer kampioen en het tot op de laatste speeldag meedoen om de nacompetitie van de eerste klasse."

Werkwijze
Met deze prestaties rekende Den Hoorn onder de oefenmeester ook af met de fabel dat Den Hoorn na de winterstop nauwelijks punten meer pakt. "Dat hebben we met zijn allen omgedraaid vanaf het begin. Het instapmoment was voor ons ook niet slecht: als de club net gedegradeerd is, kun je als trainer bijna alleen maar winnen. Ik wilde het kader en de randvoorwaarden veranderen. We hebben een trainingskamp naar het buitenland georganiseerd, gezorgd dat er getraind kan worden op het hoofdveld, en een echte fysiotherapeut bij de staf gehaald. Daarbij hebben we de staf gecompleteerd met Martijn Langstraat als assistent en twee geweldige leiders. Met deze organisatie kan de club weer even vooruit. De spelersgroep die er stond was al erg goed, maar we hebben voor sommige posities waarvoor de spelers niet aanwezig waren eerst de jeugd bekeken en pas daarna zijn we gericht versterkingen gaan halen. Achteraf zou je kunnen zeggen dat we dat het vierde jaar niet goed genoeg hebben gedaan: we wisten dat er veel talent aan zat te komen en we dachten dat dat voldoende was. We konden echter niet weten dat we met zoveel langdurige blessures te maken zouden krijgen. Als dit het geval is bij vier basisspelers en er al vier vaste waarden aan het eind van het vorig seizoen zijn vertrokken, dan is dat lastig inpassen. Dat hebben we met jeugdspeler opgelost en dan kom je misschien wat geslepenheid tekort, maar aan de andere kant doen die jongens wel ervaring op. Het was zelfs zo dat we tegen Velo uit na een kwartier speelden met elf andere spelers dan de basis van het vorige seizoen. Dat is echt apart."

Nieuwe uitdaging
Na de zomer begint Hes aan een nieuw avontuur bij Wippolder. "Rond de winterstop vroegen ze of ik interesse had om trainer te worden. We zijn gaan praten en we waren er snel uit. Voor mij heeft het een extra dimensie dat ik er ook als speler actief ben geweest."
Op de Pauwmolen krijgt Hes te maken met de erfenis van Marcel de Letter. "Hij heeft er acht jaar gezeten en heeft het fantastisch gedaan. Als we daarop kunnen voortbouwen, zou dat mooi zijn. We hebben een paar seizoenen bij elkaar in de poule gezeten. Je ziet dat ze een heel goede spelersgroep hebben. Ik ben ervan overtuigd dat we met de juiste aanvulling nog stappen kunnen maken. Daarbij is er goede jeugd, maar krijg ik de indruk dat die jongens niet allemaal staan te trappelen om voor het eerste te voetballen; voor sommigen geldt dat wel, maar anderen vinden een vriendenteam ook leuk. Die mindset willen we veranderen."
Verder blijft de selectie grotendeels intact. Tegenover het vertrek van Sven Paternot staat de komst van Anthony Sintniklaas en Vincent Plichta die ook van Den Hoorn overkomen. Ook Yannick Prade van BVCB sluit bij de groep aan en ik ken een aantal jongens doordat ik bij Delft met ze heb samengewerkt. Ik denk dat het belangrijk is dat je doelen stelt en met deze groep moet je voor promotie kunnen gaan."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>