De Oranjespeelster Victoria Pelova speelde jarenlang voor Concordia.
De Oranjespeelster Victoria Pelova speelde jarenlang voor Concordia.

"Laat clubs meiden- en vrouwenvoetbal serieus gaan nemen"

sport

DELFT - Concordia is één van de Delftse voetbalclubs die het meiden en damesvoetbal echt op de kaart wil zetten. "Het is belangrijk dat ook de meiden kunnen leren, trainen en spelen op niveau", vindt trainer Laurens Sandell.

Nee, het is niet echt te danken aan de Oranjedames dat Concordia echt werk gaat maken van het meidenvoetbal, maar de goede prestaties van de dames helpen wel: " Concordia groeit graag mee met de oranje leeuwinnen en zet zodoende een serieuze stap voorwaarts op niveau", aldus de trainer. Al een aantal jaren vinden de meisjes hun plek binnen de club. In eerste instantie vooral in de gemengde teams. "Maar de gemengde teams spelen wèl in de jongenscompetitie, en dat vonden we toch onvoldoende", legt Laurens uit. "Wij vinden jongens en meiden even belangrijk." En dus is het formeren van meidenteams sinds vorig jaar één van de speerpunten bij Concordia, en met succes: "Vorig jaar speelden we met drie meidenteams; MO13, MO15, en MO19. Komend jaar verandert de situatie iets: we hebben dan één team MO13 en verder twee teams MO15 en twee teams MO19. Concordia wil uiteindelijk een mooi platform bieden voor zowel meiden als dames in de senioren. Waarbij ieder zijn eigen niveau kan spelen. Dat we het serieus aanpakken is bijvoorbeeld te zien door goede ervaren trainers met goede begeleiding erbij te zetten." Verder investeert de club ook in een nieuw kunstgrasveld, clubhuis en meer kleedkamers.

Ook gemengd
Ook gemengd voetballen blijft mogelijk: "Als een meisje liever gemengd speelt, dan moet dat mogelijk zijn."Op dit moment hebben we in iedere leeftijdsklasse wel zes, zeven meisjes spelen. Het gaat er om dat we ze de keus willen bieden." Daarbij kijkt de club eerst naar de wens en de mogelijkheden en dan pas naar speelniveau en leeftijd. "Concordia wil de meiden een goed platform geven zodat meiden ook hun sportieve uitdaging aan kunnen gaan. ik vind het eeuwig zonde als een kind wil sporten en dan niet op haar eigen niveau kan worden ingedeeld tussen jongens. Dit kan resulteren in wedstrijden waar het meisje drie keer per wedstrijd de bal aanraakt. Dat motiveert natuurlijk niet en daardoor kunnen talenten verloren gaan. Zeker nu het vrouwenvoetbal ook nationaal en internationaal echte perspectieven gaat bieden is het belangrijk talent te koesteren. Victoria Pelova heeft bij Concordia haar opleiding genoten, weliswaar gedwongen bij jongensteams, waar zij haar talent verder heeft ontwikkeld. Mede door de goede opleiding zit ze nu in het Nederlands elftal op het WK in Frankrijk. Nu wij meer keuzes geven aan meiden en aanpassen op technische trainingen kunnen wij sneller stappen maken op niveau en ontwikkelen naar de toekomst.

Goede competitie
Het damesvoetbal naar een hoger plan tillen kan Concordia natuurlijk niet alleen. Er moet ook een goede damescompetitie zijn. :"Gelukkig krijgt die steeds meer vorm", aldus Sandell. "In onze regio zijn meerdere clubs die bezig zijn met het meidenvoetbal. Denk aan een DSVP uit Pijnacker, dat echt als voorbeeld voor ons geldt. Ook clubs als DHL, VELO en Laakkwartier hebben meidenteams. Ik wil ook andere Delftse clubs aanmoedigen hier werk van te maken. We merken dat de belangstelling van meisjes voor de sport toeneemt. Veel clubs hebben wel meisjes maar weten niet goed hoe ze een team kunnen vormen of laten het liggen op aandacht, organisatie, aantallen en trainersniveau. Laten we het met elkaar serieus oppakken zodat meiden echt fijn en ook fanatiek kunnen sporten. En meer dan dat: dat we talenten kunnen opleiden zodat we straks ook in het damesvoetbal tot de grote landen kunnen behoren!"

Onlangs was er voor de dames van Concordia een voetbalclinic.