<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: MartinGroenTeksten

Genieten van VB-atletiek bij AV'40

  sport

Sporten is voor iedereen. Ook mensen met een beperking moeten kunnen genieten van leuke sportieve activiteiten, niemand staat buitenspel. We laten clubs uit de regio aan het woord, die uitgaan van de slogan 'normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet'. Deze week atletiekvereniging AV'40.

Door Martin Groen

In augustus 2012 is AV´40 gestart met VB-atletiek. VB-atletiek is de afkorting voor 'atletiek voor mensen met een verstandelijke beperking'. Elke dinsdagavond trainen de atleten buiten op de mooie sintelbaan van de vereniging. De trainingen vinden plaats onder leiding van de atletiektrainers Lies Suiker, Arnold van der Kraan en Lorenzo Primatesta.

Atletiekoefeningen
Ze doen geen spelletjes, maar trainen bewust alle atletiekonderdelen zoals verspringen, kogelstoten, sprinten vanuit de startblokken, hoogspringen en discuswerpen. Lies Suiker: "We trainen de normale atletiekoefeningen, zoals andere atleten dat ook doen. Naast VB-atletiek is AV'40 dit jaar gestart met atletiek voor mensen met een lichamelijke beperking en het zogenaamde 'blind-running'. Een blind iemand kan dan met een buddy toch aan atletiek doen."

Lorenzo vult aan: "Daaraan merk je dat deze afdeling van de vereniging en de animo daarvoor de afgelopen jaren is gegroeid. We zijn inmiddels een volwaardige en niet meer weg te denken afdeling binnen de vereniging. We trainen bewust op avonden dat ook andere teams aan het trainen zijn. Daarmee stimuleren we dat onze atleten volwaardig onderdeel van de club zijn en dat iedereen dat ook zo ervaart."

Sintelbaan
Even daarvoor waren 12 atleten op een frisse maar rustige herfstavond enthousiast aan het speerwerpen en aan het verspringen. Lorenzo Primatesta: "Het zijn mensen met een beperking, maar ook zij kijken naar hun eigen prestaties en willen die verbeteren. Je bent weliswaar met een groep bezig, maar je prestatie is individueel, zonder dat je solistisch bezig bent. Ze ervaren daardoor geen groepsdruk, zoals dat bij andere teamsporten wel eens het geval kan zijn. Doet iemand het beter dan de vorige keer, dan loopt diegene juichend over de sintelbaan. Maar als het tegenvalt, dan wordt er stevig gebaald. Net als elke andere sporter."

Startschot
De drie dochters van Lorenzo waren al lid van AV'40 toen hij met knieproblemen moest stoppen met voetballen bij Concordia. Vanuit zijn werk was hij al veel in contact met mensen met een beperking. Lorenzo: "Ik vind sporten belangrijk, voor iedereen en dus ook voor deze doelgroep. Je wil ze de kans geven mee te doen in de maatschappij. En als je ze die kans en de faciliteiten geeft, doen ze ook niet voor een ander onder."

Daarom besloot hij VB-atletiek op te richten. Lorenzo: "Tijdens het sporten zijn ze ontspannen, lekker buiten, het is gezellig en ze worden er moe van. Het is goed voor hun ontwikkeling en hun vertrouwen. Ons doel is dat de atleten plezier hebben en na een jaar de basistechnieken van de aangeboden atletiek onderdelen uit kunnen voeren. Daarmee kan de atleet ook aan wedstrijden meedoen, als die dat wil. De atleten bereiden we op wedstrijden specifiek voor. Het is toch even anders als ineens een echt startschot klinkt."
Ook een keer meedoen? Dat kan. Je mag bij AV'40 altijd gratis komen trainen om te kijken of atletiek iets voor jou is. Mail naar vbatletiek@av40.nl.

Martin Groen

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>