Afbeelding
Foto: Roel van Dorsten

Gerben Pels gaat voor minder tegendoelpunten bij Oliveo

sport

PIJNACKER - Oliveo kent een seizoen van pieken en dalen. Overwinningen van 6-8 en 6-3 worden afgewisseld met nederlagen van 5-0 en 3-1. Zondag werd voor het eerst doelpuntloos gelijkgespeeld tegen VVIJ.

Door Alphons de Wit jr.

"En dat is voor een verdediger ook weleens lekker", blikt Gerben Pels terug. "Vanuit de organisatie ging het beter dan de weken ervoor, toen we zowel van Wippolder als van RKDEO met 3-1 verloren. In die wedstrijden hadden we vanaf het begin niet de benodigde scherpte, die er zondag wel was."
Momenteel bezetten de Pijnackernaren een keurige plek in de middenmoot, waarbij van de ploegen onder hen werd gewonnen en tot afgelopen zondag van de hoogvliegers werd verloren.
"Bij die drie winstpartijen hadden we van tevoren al gezegd dat dát de wedstrijden waren, waarin we punten moesten pakken. Dat hebben we hartstikke goed gedaan, al kregen we ook wel wat onnodige tegengoals om de oren. Zondag pakten we tegen een heel degelijke ploeg, die derde staat, verdiend een punt. Dus we zijn op de goede weg."

Best of the rest?
De 28-jarige verdediger verwacht niet dat zijn ploeg een rol van betekenis zal spelen in de strijd om het kampioenschap. "Maar ik denk wel dat we nog wat plaatsjes kunnen stijgen. Ik vermoed dat de titelstrijd tussen RKDEO en TOGB zal gaan en dat wij met VVIJ, Wippolder, Hillegersberg en SVV uit moeten maken wie de plaatsen vlak eronder pakken."
Dat zal gebeuren met Pels als belangrijke schakel centraal in de verdediging. "Een paar jaar geleden was ik linksback, maar nu sta ik centraal achterin. Dat is wel wat anders dan afgelopen seizoen, want toen stond ik naast Dewi van Wichen. Hij is met zijn snelheid en inzicht natuurlijk een geweldige verdediger en heeft een stapje hogerop bij Den Hoorn afgedwongen. Nu sta ik naast Guy Luscuere, die begin dit seizoen terugkwam van RKDEO. Voordat hij twee seizoenen geleden daarnaartoe vertrok was ik linksback en stond hij voor me als linkshalf, maar nu staan we naast elkaar. Het is even wat anders voetballen dan met Dewi, maar ook wij kennen elkaar al heel lang en weten wat we aan elkaar hebben."
Pels is blij met de terugkeer van Luscuere op het oude nest. "Er komt niet alleen een goede voetballer terug, maar ook een vriend. Vorig seizoen speelden we twee keer tegen RKDEO en wonnen we beide keren. Toen zeiden we gekscherend dat hij altijd welkom was bij ons en in de zomer kwam hij ook daadwerkelijk terug. Datzelfde geldt trouwens voor Tim van Rheenen. Het feit dat ze er beide voor kozen om hier te komen voetballen zegt wel wat over wat voor soort vereniging Oliveo is."

De trainer
Niet alleen de selectie is aan wijzigingen onderhevig geweest: er staat sinds augustus ook een nieuwe trainer voor de groep. Jeroen Hoefnagel volgde afgelopen zomer Martin de Mooij op. "En dat heeft geresulteerd in een andere manier van voetballen. Vorig seizoen waren we net gepromoveerd vanuit de derde klasse en lag de focus vooral op handhaven. Dat bracht een verdedigende speelstijl met zich mee, waarbij we de tegenstander vooral vanuit de reactie pijn wilden doen. Dit jaar gaan we meer van eigen kracht uit en beginnen we achterin met opbouwen. Dat gaat vaak goed, maar soms ook niet, dus het heeft niet alleen voor veel goals aan onze kant geleid, maar ook tot veel tegengoals. Toevallig zei onze keeper, Peter-Paul de Rotte, zondag dat hij blij was dat we eindelijk 'de nul' hadden gehouden. Hierop zei ik gekscherend dat ik een 6-5 overwinning mooier vind dat eentje van 1-0. Natuurlijk is dat gekkigheid, want voor een verdediger geeft het meer voldoening als je geen tegengoals incasseert."
De laatste weken lijkt het in defensief opzicht inderdaad beter te gaan. "Natuurlijk hebben we gesproken over de vele goals, na de eerste drie wedstrijden waren het er gemiddeld bijna tien per wedstrijd. We proberen minder weg te geven en daarbij te leren van onze fouten. Het feit dat iedere thuiswedstrijd met twee camera's gefilmd wordt, is hierbij ideaal, want doordeweeks nemen we de beelden door, waardoor we kunnen leren van onze fouten."
Als dat lukt, denkt Pels dat het een mooi seizoen kan worden. "Ik denk dat een plaats in de subtop er zeker in moet zitten. Als het ineens gaat lopen en we een goede reeks neerzetten, kunnen we ons zomaar ineens plaatsen voor de nacompetitie. Als dat eenmaal is gelukt, zullen we zien waar het schip strandt."
Wat de verdediger betreft, speelt hij nog wel wat jaartjes door. "Ik word aanstaande week negenentwintig en vind het heerlijk om nog steeds samen te spelen met de jongens met wie ik hier begon met voetballen. Voorlopig denk ik dus nog lang niet aan stoppen, daarvoor heb ik er nog veel te veel plezier in."