<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: Willem de Bie

'Sommigen hebben een houding als een postduif…'

  sport

DELFT – Een van de eerlijkste sporten, waar techniek en tactiek samenkomen, en waar je na winnen of verliezen samen een biertje drinkt. Of het nou zijn rechtse directe is of een stevige hoek, Aldo Fulgheri vindt 't de mooiste sport: boksen.

Tekst & foto: Willem de Bie

Aldo Fulgheri brengt zijn jeugd door in het Heilige Land en gaat zo rond z'n zesde met een vriendje mee naar BEC, voetballen dus. En dat bevalt goed. Hij is geen toptalent maar balt aardig mee, vaak op het middenveld, soms in de verdediging. In de loop van de jaren ontstaat een vriendenteam met jongens als Cees Kruys, Johan Rooijakkers en Ronald de Vreede.
"Ik heb daar fantastische jaren gehad, lekker gevoetbald en veel meegemaakt. Het werd ook wel 's matten op en rond het veld. We hadden een keer in Den Haag ruzie gekregen met een tegenstander. Toen deze heren bij ons kwamen voetballen liep het weer uit de hand: uiteindelijk stonden al die Hagenezen op de Brasserskade terwijl hun tassen en schoenen nog op het veld stonden. Ik wil maar zeggen, met ons moest je niet dollen.
Ik wilde gaan boksen, een vechtsport doen. Thuis keek ik gebiologeerd naar de wedstrijden van Mohammed Ali en andere grootheden, dat wilde ik ook! Samen met mijn broer Marco en een vriend van m'n broer ben ik naar Den Haag gegaan, naar de boksschool van John Kristalijn, een legende in zijn tijd. Vanaf het moment dat ik de bokshandschoenen aan deed, was ik verkocht. Dit was wat ik wilde. Hoewel iedereen die met boksen begint zich enorm vergist in wat boksen is. Er is een wereld van verschil tussen slaan en boksen. Er komt enorm veel techniek bij kijken, handen, armen, hoofd, schouders, het voetenwerk, eigenlijk je hele lichaam. Motorisch en psychisch gebeurt er heel veel. Bij boksen gaat het over opstoten, directes en hoeken; alleen al over een linkse directe kan ik uren praten. De techniek van het boksen is een hele studie, dat leer je niet even in een paar weken. Soms komen er van die knulletjes bij ons kijken waarvoor dat toch een teleurstelling is… Boksen is techniek, houding en uitstraling. Basishouding is kin op je borst, handen hoog, schouders naar voren en ellebogen tegen je lichaam. Als jongens beginnen staan ze vaak als een soort postduif, de houding klopt voor geen meter. Neem bijvoorbeeld een hoek, je arm moet in een soort negentig graden haak staan, hoog en recht, kin op de borst en stoten met je knokkels. Je gaat langzaam maar zeker leren hoe je de diverse stoten moet plaatsen. Hoe je de perfecte stoot uitdeelt, dat is veel trainen kan ik je melden. Ook in je hoofd moet het in orde zijn: vooral niet boos worden, dan word je slordig. Je tegenstander mag niet weten uit welke hoek je volgende klap gaat komen."

Boksschool Delft
Uiteindelijk gaat Aldo in Delft boksen, hij komt terecht bij Boksschool Delft. "We begonnen hier met onder anderen mijn broer Marco, John van Buuren en Michel Loopstra, jongens waar ik nog steeds mee boks en wat goede vrienden zijn. Ik vind 't een prachtige sport, één van de mooiste dingen die me is overkomen! Sportief je grenzen opzoeken, dat heb ik eigenlijk altijd wel gehad. Hardlopen bijvoorbeeld is bij mij lopen tot aan mijn limiet. En natuurlijk de mensen waar je mee omgaat, het is een sport waarin fair play vooraan staat, net als bijvoorbeeld rugby. In de wedstrijd tot het uiterste, daarna een biertje drinken met elkaar."

In de bokssport worden regelmatig wedstrijden gehouden, waar de vereniging boksers voor kan aanmelden. "Je staat er voor de vereniging en dat is wat anders dan recreatief boksen. Voor zo'n wedstrijd moet je alles geven: twee, drie keer in de week trainen, hardlopen, alles wat nodig is om topfit te zijn. Ik heb totaal veertien partijen gebokst in de halfzwaargewicht klasse en ben twee keer kampioen van Zuid-Holland geworden en een keer Nederlands kampioen."
Boksvereniging Delft bestaat meer dan dertig jaar en is opgericht door Frans van Geest. Na lang in de Wippolder te zijn gehuisvest wordt er nu getraind in het Cultuurlab, het oude congregatiegebouw aan de Brabantse Turfmarkt. Samen met John van Brussel en Rick Ramaker vormt Aldo het bestuur van de club. "Boksen is best populair in Delft. We hebben zo'n 300 mensen in ons ledenbestand staan, soms zijn er meer dan 50 op een avond."
Wie een proefles wil volgen – op zaterdag – kan zich melden via boksverenigingdelft@hotmail.com. Zaalschoenen en makkelijke kleding zijn vereist, bokshandschoenen mag je eerst lenen. Leeftijd vanaf een jaar of veertien.
"Boksen wordt een manier van leven. Hard trainen en dan de ring in, om echt te knokken. Eerlijk vechten, alleen met handschoenen. Mijn beste stoot? De rechtse directe, daar moet je niet tegenaan lopen…"

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>