<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Jacqueline Broeckhuysen loopt graag een extra rondje
Jacqueline Broeckhuysen loopt graag een extra rondje (Foto: )

'Vooral goed naar je eigen lijf luisteren'

  sport

DELFT – Als klein meisje wist ze al dat binnen sporten niet haar ding was. Lopen, minuten, kwartieren, uren, nu al zo'n eenentwintig jaar loopt de Delftse Jacqueline op een ontspannen manier haar kilometers.

Door Willem de Bie

Op de lagere school vindt Jacqueline Broeckhuysen gymnastiek een van de leukste momenten van de week. Hoewel ze niet zo van de ringen en de atletiek-bok is: Jacqueline houdt meer van rennen, dingen doen, bezig zijn, liefst buiten. Later gaat ze dan ook hardlopen: "Ik vind hardlopen geweldig: lekker je hoofd leeg maken, in de natuur en de blik letterlijk op oneindig".

Beginnersclub
De opgroeiende Jacqueline woont op de Prof. Evertslaan in de Wippolder en combineert werken in de zorg met sporten bij de sportschool van Jan Koster. "Door mijn werk had ik geen tijd om lid te worden van een vereniging, en met een tienrittenkaart bij Koster kon ik toch tussen de bedrijven door lekker sporten".
Zo'n eenentwintig jaar geleden ziet ze in de krant een advertentie van de Delftse IJsclub Bertus, deze Delftse vereniging gaat een loopgroep starten. "Twee leden van De Koplopers, Aad de Groot en Gerrit van der Struif, wilden een beginnersgroep starten en hadden daarvoor de ijsclub op het oog". De Delftse IJsclub is ooit begonnen op de ijsbaan achter de Wilgenlaan. In 1967 werd gesproken over de aanleg van een kunstijsbaan in Delft met een capaciteit van 20.000 toeschouwers. Het zou een baan worden waar zowel langebaan als kunstrijden en ijshockey gespeeld kon worden. De keuze viel op Den Haag en de ambitieuze plannen zijn onderin een la verdwenen. "Naast het hardlopen waren we ook elk jaar met vrijwilligers bezig om de ijsbaan schaatsklaar te maken. Met vrijwilligers zorgen we voor het laten vollopen van het terrein en zodra er ijs lag met het repareren van scheuren en andere obstakels. In 2017 zijn we daarmee gestopt. Bij vorst zetten we nog wel de kraan open, maar onderhoud doen we niet meer". De Delftse IJsclub, ofwel DIJC-Bertus, heeft al weer flink wat jaren een eigen accommodatie aan de Kerkpolderweg 8 en een flink aantal leden. Jacqueline reageert op de advertentie over de nieuwe loopgroep en de rest is geschiedenis. "Het beviel me direct. De twee jongens van De Koplopers gaven goede aanwijzingen, hadden ervaring hoe je beginners traint en motiveert. Ik wilde toen gelijk de CPC (City Pier City) loop van 10 kilometer gaan doen. Dat vonden ze toch wel wat te ambitieus".

Technische kant
DIJC-Bertus heeft lopers van diverse pluimage, van jong tot oud, mannen, vrouwen, jongeren. Een keer per jaar start er een beginnersgroep: "Net als ik ooit wil iedereen gelijk veel kilometers gaan maken. Dat is dus niet goed. Je moet het opbouwen, minuutje voor minuutje, een goed schema hebben waarmee je toch relatief snel en verantwoord verder komt". Lopen heeft vanzelfsprekend ook een technische kant: de schoenen. "Uiteraard zijn goede schoenen belangrijk. Ik ga daarvoor naar Bob Maltha, die heeft een loopband waarmee hij precies kan bepalen wat je loop is, hoe je voeten zijn. Gewoon even schoenen kopen is er dus niet bij; het gaat over pasvorm, demping, maar ook de afwikkeling van je voeten".

Creatieve ideeën
Lopen is voor Jacqueline een belangrijk onderdeel van haar leven: "Ik vind 't ontspannend, ben buiten en het is gezond. Ik voel me er vooral fit en energiek door. Door het lopen maak je je hoofd leeg; bij mij levert dat soms weer andere creatieve ideeën op".
Het gebied waar gelopen wordt is divers: "Midden Delfland is natuurlijk een mooi gebied, maar ook de Delftse Hout, de Dobbeplas is prima lopen en soms ook op ander plekken waar je nog nooit bent geweest".
Denkend aan hardlopen kom je al snel op de marathon, de ultieme uitdaging voor iedere loper: "Kees Arkesteyn, voorzitter van onze club, zei ooit: ik bak een appeltaart voor iedereen die de marathon loopt. Dat kostte hem dat jaar drie taarten.Toen het er acht werden heeft-ie z'n aanbod ingetrokken. Ik ben ooit begonnen met 10 kilometer en heb op m'n vijftigste de marathon van Rotterdam gelopen, samen met mijn man".

Ambities
Naast het hardlopen organiseert de club trainingen op andere locaties, een bootcamp en andere sportieve activiteiten. Met in september een afsluitende barbecue. Nog ambities? "Tja, de marathon van New York is natuurlijk wel een uitdaging, maar is ietsje verder dan Rotterdam en ook ietsje duurder! Ik ga voor dat geld liever met m'n gezin op pad. Voorlopig ben ik blij dat ik nog goed kan lopen".
Wie ook 's wat metertjes wil maken bij DIJC-Bertus: info@dijc-bertus.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vandaag zijn de Europese Parlementsverkiezingen 2019. Heeft u ook gestemd?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>