Hand Wennekes noemt zijn liefde voor darten een 'gezonde verslaving' (Tekst en foto: Willem de Bie)
Hand Wennekes noemt zijn liefde voor darten een 'gezonde verslaving' (Tekst en foto: Willem de Bie)

"Uren kon ik thuis voor de buis zitten om naar het darten te kijken"

sport

'One-hundred-and-eighty'! Zo'n mooie kreet, als er met darten weer 's een maximale score wordt gegooid. Ziet er op de televisie vaak zo simpel uit, maar de praktijk is weerbarstiger. Zo weet Delfts darter Hans Wennekes: talent en trainen, veel trainen. Hij houdt veel van 't spelletje en noemt het een gezonde verslaving.

Als opgroeiende jongen is Hans Wennekes niet zo van het met z'n allen sporten, maar ziet meer in wat kleinere ambiance zoals tafeltennis. Ook is hij een tijd lang scheidsrechter bij onder andere DHC. Na de middelbare school gaat Hans aan het werk en komt via de televisie in aanraking met de sport van zijn leven: "Begin jaren tachtig zendt de BBC regelmatig dartwedstrijden uit. Spelers als Eric Bristow, John Lowe en Jocky Wilson. Ik was gelijk verkocht! Prachtig die wedstrijden, uren kon ik voor de buis kijken naar wat die jongens allemaal met een paar pijltjes deden!". Een vriendin van Hans krijgt in die periode verkering met een jongen uit Den Haag, die zat op een dartvereniging. "Hij nam mij mee en ik raakte enthousiast om zelf te gaan darten".
Hans zijn enthousiasme slaat over op wat mensen uit zijn omgeving en ze gaan darten bij DID, 'Darts In Delft'. "Er werd al wel in Delft gedart, maar nog in geringe mate. Zo had je bijvoorbeeld de Koornbeurs, dat was kan je wel zeggen de bakermat van het darten in Delft". In 1987 hebben Hans en kornuiten een team bij elkaar en schrijven zich in voor de competitie onder de naam 'Koekoek'. Dat vraagt om uitleg: "Een van die gasten, Henk Adam, zei als-ie ergens binnenkwam altijd 'koekoek'…". Darten werd dus groot door de spannende toernooien op de Engelse tv, maar er in Nederland gingen we het ook steeds beter doen.

"Darters als Bert Vlaardingerbroek en natuurlijk Raymond van Barneveld hebben het darten in Nederland groot gemaakt. Vooral de jaren negentig, met de bloedstollende wedstrijden van Barney en anderen, gaan heel wat Delftenaren darten. "Darten is in Delft altijd een grote sport geweest: in die tijd waren er al zo'n 5 a 600 mensen actief aan het gooien. Als je kijkt naar ons verzorgingsgebied zijn we in Delft procentueel een van de grootste in Nederland". Raymond van Barneveld komt uit Den Haag, maar komt in die jaren ook zo nu en dan naar Delft om mee te doen met een toernooi en in de competitie bij team 'de Gaper'. De dartsport is nu zo groot geworden dat je een flink bedrag, meer dan 5000 euro voor een half uurtje, moet neertellen om een bekende darter naar je toernooi te krijgen."
Midden jaren negentig stopt Hans met het darten, het leven heeft op dat moment andere prioriteiten voor hem. Totdat hij nieuwe buren krijgt waar de man enthousiast darter is: "Het begon weer te kriebelen en we zijn toen een nieuw team begonnen: 'Pa en z'n jongens', onder leiding van Willem 'pa' Tetteroo. Het team bestaat nog steeds, hoewel de samenstelling na zo'n 22 jaar flink is veranderd". Darten, het ziet er vaak zo simpel uit. "Dat is het niet. Het is een combinatie van talent en veel trainen. In mijn beginjaren trainde ik wel zo'n twee a drie uur per dag. Darters met veel talent, zoals bijvoorbeeld Michael van Gerven, gooien hun pijltjes haast blindelings op de plek waar ze willen. Niks mikken ofzo, een soort unieke combinatie van hand, oog en hersens".

Over twee weken start in Delft de competitie weer. "Zo'n tachtig teams komen dan wekelijks tegen elkaar uit, merendeels uit Delft, maar ook uit Nootdorp, Pijnacker en de Lier. Net als bij andere sporten hebben we een eredivisie en een eerste, tweede en derde divisie. Tussen september en mei spelen alle teams zo'n 26 wedstrijden; de meeste teams zijn verbonden aan een Delftse kroeg. Soms met 1 of 2 teams, soms met veel, zoals sportcafé 'de Mookies', 'de Vlouw' of 'Friends' ". Hans Wennekes gooit, na een pittige rug aandoening, niet zo veel meer: "Alleen als we tekort komen val ik in, maar ik hou me de laatste jaren meer met de organisatie van de bekerwedstrijden bezig". Drie september is de ALV, de ledenvergadering van DID. "daar wordt definitief de competitie vastgesteld, dus als er nog mensen en of teams zijn die mee willen doen, gewoon even mailen naar 'info@dartsindelft.nl'. We kunnen altijd wat darters gebruiken".

En dan is er nog 'darteritus'. Nee, niet een erg enthousiaste darter of aanstelleritis, maar een heuse aandoening: "Iedereen kan het krijgen: door een soort verkeerde concentratie ga je twijfelen wanneer je de pijltjes tijdens het gooien wel of niet moet loslaten, het gaat niet meer automatisch". Hans heeft er momenteel ook last van, maar is vooral wel een enorm enthousiaste dartfanaat, die al meer dan 30 jaar verknocht is aan wat hij noemt een verslaving: "darten is steeds weer die concentratie, jezelf willen verbeteren, maar ook de kameraadschap. En natuurlijk ook de gezelligheid".