<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Het Delftse discuswerptalent Shaquille Emanuelson (foto: Erik van Leeuwen)
Het Delftse discuswerptalent Shaquille Emanuelson (foto: Erik van Leeuwen) (Foto: Erik van Leeuwen)

Delfts toptalent met discus

  sport

DELFT - Delftenaar Shaquille Emanuelson (18) kwam laatst in het Finse Tampere tijdens de Wereldkampioenschappen Atletiek voor junioren onder 20 jaar uit op het onderdeel discuswerpen. Op dit WK was hij een van de jongste deelnemers in de leeftijdscategegorie 18 - 20 jaar. Emanuelson maakte deel uit van een Nederlandse selectie van 14 topatleten.

Shaquille wierp de discus 53,53 meter ver. Een afstand die hij liet aantekenen bij zijn derde en laatste poging. Helaas bleek deze afstand niet voldoende voor een finaleplaats. Emanuelson begon zijn serie van drie worpen met een ongeldige worp. In zijn tweede poging wist hij de 1,75 kg zware discus over een afstand van 50,12 meter te verplaatsen. Eerder dit jaar, op 16 juni jl., werd Shaquille kampioen van Nederland bij de junioren met een worp van maar liefst 58,26 meter. In Rotterdam wordt Shaquille getraind door Jacqueline Goormachtigh en op Papendal door bondscoach Gert Damkat.

Gescout
Shaquille werd in 2000 geboren in Paramaribo (Suriname). Omdat zijn moeder, de Delftse Lisa de Boer, soms werd overgeplaatst vanwege haar werk op de Nederlandse Ambassade, woonde Shaquille ook in Sana'a (Jemen) en Warschau (Polen). Sinds 2008 woont hij in de geboorteplaats van zijn moeder. Shaquille heeft een korte periode gevoetbald bij Vitesse Delft, maar in 2011 - op zijn 11e - startte hij zijn atletiekcarrière bij de Delftse atletiekvereniging AV'40.
In de zomer van 2013 werd hij tijdens een discuswerpwedstrijd in Rotterdam gescout door voormalig Olympisch deelneemster discuswerpen Jacqueline Goormachtigh, die hem vroeg om bij haar te komen trainen in Rotterdam.

PAC Rotterdam
In 2015 is hij, samen met zijn jongere broer Isiah die uitblinkt op de sprintonderdelen, overgestapt naar PAC (Pro-Patria ALO Combnatie) in Rotterdam. Medio september 2018 reizen de broers met PAC af naar Castellon (Spanje) voor deelname aan de ECCC (European Champions Club Cup) voor junioren onder 20.

Papendal
Toen Shaquille 15 jaar oud was, werd hij voor het eerst uitgenodigd om met het nationale team te trainen op Papendal. Dit jaar ging hij met een delegatie van de atletiekunie op trainingskamp in Portugal. De hele 'werkweek' van Shaquille bestaat voornamelijk uit trainen, twee keer per week op Papendal en de andere dagen bij zijn club in Rotterdam. Zaterdag is zijn enige 'vrije' dag in de week.

WK-junioren
Shaquille is niet echt te spreken over zijn prestaties op het WK-junioren in Tampere.
"Het was een geheel nieuwe ervaring voor mij, met een heel andere wedstrijdopbouw als bij het NK. Je moet rekenen, dit was pas mijn eerste grote internationale wedstrijd, dus het was wennen aan de entourage. Vijf dagen lang, elke dag verschillende disciplines. Ik ben het niet gewend om niet bij de eerste acht te eindigen. Het had beter gekund, daarom probeer ik mij in september te revancheren. Bij die wedstrijd doen ook enkele finalisten van het afgelopen WK mee, dus tijd om te herpakken en vol voor de winst te gaan. Ik doe in Spanje tijdens het ECCC ook mee bij het kogelstoten, daar hoop ik op een top drie notering. Maar ik focus me op de zege bij het discuswerpen. Punten pakken voor mijn club, daar ga ik voor. Wie ik als voornaamste concurrent zie? De Portugees Emanuel Sousa, dat is in mijn ogen de te kloppen favoriet."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>