Ring Pass Heren 1 viert het kampioenschap van de 1e klasse.
Ring Pass Heren 1 viert het kampioenschap van de 1e klasse. Foto: Ruud Stift

Ring Pass Heren 1 heeft veel potentie

sport

DELFT – Mark van Lambaart (37) debuteert in het nieuwe seizoen als hoofdcoach bij Ring Pass Heren 1. Na de 'Friese doormars' (ongeslagen kampioen) in de 1e klasse, gaan de hockeyers hernieuwd de strijd aan in de overgangsklasse. Wat zijn de kansen voor de jonge selectie?

Door Ruud Stift

Volgens hoofdcoach Van Lambaart heeft de selectie van Ring Pass Heren I 'haar plafond nog lang niet bereikt'. Hij heeft een duidelijke doelstelling voor aankomend seizoen.
"Het zal moeilijk worden, maar we willen wel mee blijven doen. Ik hoop dat we het de topploegen lastig kunnen maken en her en der een paar puntjes kunnen sprokkelen. Daarom durf ik in te zetten op een plaats bij de eerste zes. Toen we vorig seizoen uit de overgangsklasse degradeerden, moesten we weer leren wat winnen was. Het vergde een periode van sleutelen aan de speelwijze, maar toen we eenmaal onze vorm hadden gevonden, zag ik het vertrouwen elke week toenemen. Afgelopen seizoen hebben we maar één potje verloren, tegen Berkel. Gelukkig was dat in de bekercompetitie."

Ambitie
Van Lambaart was eerst twee jaar assistent-trainer/coach bij Ring Pass Heren I. Hij staat dus voor een vuurdoop. Zijn debuut als hoofdcoach.
"Iets nieuws is altijd even spannend. Ik ken de groep inmiddels van haver tot gort, dus dat scheelt. De selectie blijft, op een enkele aanwinst na, bijna volledig intact. Ik verwacht met deze selectie binnen drie, vier jaar door te kunnen groeien naar -wellicht- niveau promotieklasse. Het is een piepjonge groep met veel potentie, een fijne demografie om nog stappen te kunnen maken. Mijn ambitie bestaat ook uit het verder professionaliseren van de club zelf. We hebben al goede wedstrijdanalysesoftware. Dit jaar wil ik inzetten op hartslagmeters en ben ik bezig om voor mijn selectie fitnessabonnementen te regelen."

Carrière
De kersverse verantwoordelijke man weet wel waar hij de mosterd moet halen op hockeygebied.
"Ik heb veertien jaar gespeeld bij de Heren I van Rotterdam. Daar zaten heel wat jaartjes hoofdklasse tussen. Als verdediger stond ik in mijn tijd tegen niet de minste spelers: Teun de Nooijer en Jamie Dwyer om er maar een paar te noemen. Met Ring Pass wil ik heel graag mooi en aanvallend combinatiehockey spelen, maar de nadruk zal komen te liggen op een goede, verdedigende teamorganisatie. Je kunt niet allemaal als een kip zonder kop zomaar blind gaan aanvallen, verdedigend moet het staan. Dat is de basis van waaruit alles begint."
Nieuwe opzet
"De nieuwe opzet van de hockeycompetitie is perfect voor ons. Tussen de hoofd- en de overgangsklasse is een promotieklasse toegevoegd. Die klasse moest van onderen worden gevuld door twaalf overgangsklasseteams. Dat maakt dat wij in onze overgangsklasse zeven teams tegen zullen komen, die eerder ook in de 1e klasse acteerden. Ik denk dat we voor die bulk ploegen zeker niet onderdoen, zeker niet als je ziet wat voor een seizoen wij hebben gedraaid. We hoeven dus niet meteen op het allerhoogste niveau te zitten om ons potje mee te kunnen blazen. "

Trainen
"We trainen nog na tot eind juni. Dit kun je een soort van selectietrainingen noemen. De hele maand juli zijn we vrij. Het circus begint weer op dinsdag 7 augustus. De jongens trainen drie per week, daarnaast worden ze ook geacht een specifiek fitnessprogramma te volgen."