<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Jan van Zuijlen speelde nooit in het eerste elftal van Delft, maar is van onschatbare waarde voor de vereniging. (foto: Roel van Dorsten)
Jan van Zuijlen speelde nooit in het eerste elftal van Delft, maar is van onschatbare waarde voor de vereniging. (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Alphons de Wit)

Hoe gaat het met Jan van Zuijlen?

  sport

DELFT - Jan van Zuijlen (79) haalde nooit het eerste elftal van Delft, maar was buiten het veld heel belangrijk voor de club.

Van Zuijlen begon met voetballen bij DVC. "We woonden in het Heilige Land en via Aad Wensveen kwam ik bij DVC terecht. Ik kwam uit een echte Delft-familie, want mijn vader en zijn broers voetbalden er. Toen Aad na een jaar naar DHL vertrok, ging ik naar Delft. Ik begon aan het Laantje van Altena. Inmiddels ben ik alweer ruim zeventig jaar lid."

- Kon je goed voetballen?
"Ik was geen supertalent en heb het dan ook nooit tot het eerste elftal geschopt. Ik begon bij de senioren in het derde en heb misschien een aantal keer in het tweede elftal meegedaan. Ik vond voetballen hartstikke leuk en heb dat nog een aantal jaar in een vriendenelftal gedaan. Ook het biertje na afloop vond ik altijd hartstikke leuk. Ik ben abrupt met voetballen gestopt nadat ik in een uitwedstrijd bij RKDEO mijn kuit- en mijn scheenbeen brak. Vanaf dat moment ben ik andere dingen voor de club gaan doen."

- Wat voor dingen zoal?
"Ik ben me op de jeugd en op de activiteiten gaan richten. Zo ben ik jarenlang trainer bij de jeugd geweest en heb ik verschillende kampen georganiseerd, onder meer bij de Hertenhorst, maar ook in Ommen. Daarnaast vormde ik samen met onder anderen Bram Kok, Jan van Veen, Franz Kraus en Bertus de Blij de pupillencommissie, waarmee we de woensdagmiddagcompetitie oprichtten. Dit was jarenlang een begrip in Delft. Over het algemeen werden de kinderen door werknemers van de Gistfabriek gebracht, maar als dat eens niet lukte, deed ik het tijdens mijn ronde. Ik was pakkettenbezorger en als er dan een team naar DHL moest, zaten ze met zijn allen achterin mijn bus. Op mijn werk heb ik er gelukkig nooit problemen mee gekregen. Daarnaast heb ik ook binnen de club het nodige georganiseerd."

- Zoals?
"Het Luilaktoernooi was altijd heel leuk. Dat begon om zeven uur in de morgen, maar die jongelui stonden al een uur van tevoren aan de poort te rammelen, want ze kwamen direct vanaf Luilak aanzetten. Daarnaast was er het Jan van Zuijlen-toernooi. Het is natuurlijk hartstikke leuk dat zo'n toernooi naar je wordt vernoemd. Net als het erelidmaatschap trouwens, al loop ik daar liever niet al teveel mee te koop."

- Wat zijn de mooiste herinneringen aan 70 jaar Delft?
"Ik weet nog dat in de Juniusstraat eens een groep mensen aan de bar zat en ineens door de vloer zakte. Verder konden we bij de W.H. van Leeuwenlaan de pastorie van een oude kerk overnemen om als kantine te gebruiken. Er was daar zo'n oude potkachel, maar bij het opstoken ging dat eens bijna mis. Dat ding ontplofte bijna. Verder waren er natuurlijk de feestjes bij promoties en kampioenschappen."

- Wat heb je verder nog bij de club gedaan?
"Ik heb jarenlang in het bestuur gezeten, onder meer als tweede penningmeester. Verder heb ik samen met mijn vrouw, die helaas zes jaar geleden is overleden, jarenlang de kantine gedraaid. Ik heb jarenlang de lijnen getrokken en tegenwoordig zit ik in de onderhoudsploeg op maandagmorgen. Dan ruimen we de rotzooi van het weekend op. Verder kom ik nog graag bij de club. Als het eerste elftal thuis speelt is dat om de wedstrijd te kijken, als ze uitspelen om een drankje te drinken. Wel hoop ik komend seizoen, als er wat meer derby's op het programma staan, ook wat vaker naar uitwedstrijden te gaan."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>