Chris Kronshorst reisde als trainer de wereld over en richt zich nu op zijn voetbalschool. (foto: Roel van Dorsten)
Chris Kronshorst reisde als trainer de wereld over en richt zich nu op zijn voetbalschool. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Chris Kronshorst: De trainer

sport

DELFT - Vorige week blikten we met Chris Kronshorst terug op zijn spelerscarrière. Dit keer vertelt hij over zijn tijd als trainer.

Nadat hij vanwege een slepende knieblessure gestopt was als speler, werd Kronshorst benaderd door Delfia. "Daar zat ik helemaal niet op te wachten. De voorzitter belde en toen ik naar het materiaal vroeg, zei hij dat er 'ballen zat' waren."

- Waarom deed je het dan toch?
"Op enig moment stonden er tien spelers voor mijn deur die met me wilden trainen. Ik gaf aan dat dit niet ging omdat ze al een trainer hadden. Toch heb ik een paar keer met ze op het strand getraind. Daar zag ik dat het een leuke groep met heel veel potentieel was."

- Dus zei je 'ja'?
"Zeker, en we hebben een prachtige tijd gehad. In het begin was het even wennen, maar na een tijdje speelden ze zo goed samen. Dat was een genot om naar te kijken. Spelers van andere clubs dienden zich aan omdat we zulk mooi voetbal speelden. Ik raadde ze af om te komen, omdat Delfia echt een familieclub was, maar Ton van Puffelen en Leo van Beurden kwamen toch."

- Wanneer stopte je?
"Na een jaar of acht. Ik voelde dat er achter mijn rug om dingen speelden en werd benaderd door Jan Dijkman, voorzitter van DHC. Daar ben ik op ingegaan en voor mezelf bleef ik op de ijsbaan achter de Mozartflat trainen. Dat zag een aantal jongetjes en die vroegen of ze mee mochten doen. Binnen een maand waren het er een stuk of vijfentwintig. Ik stemde er mee in, als ze voortaan hun ouders meenamen."

- En toen?
"Ben ik op de velden van de TU spelers gaan trainen op de methode van Wiel Coerver, onder wie ik bij NEC had gespeeld. Dit viel op bij ADO en zij vroegen of ik dat bij hen in de jeugd in de ochtenduren wilde doen. Dat heb ik een maand of vier gedaan, waarna ik mijn eigen voetbalschool startte. Na een stuk in de VI werd ik door de zaakwaarnemer van Ryan Babel benaderd. Zowel hij als Eljero Elia kwamen afzonderlijk van elkaar bij mij trainen."

- Een succes dus...
"Dat stuk in de VI viel op, want Co Adriaanse, met wie ik bij Utrecht had gevoetbald was het ook opgevallen. Hij vroeg of ik met hem mee wilde naar Porto. Dat was fantastisch met voetballers als Deco, Quaresma en Pepe. Met Co klikte het zo dat we een jaar of tien hebben samengewerkt. Verder heb ik nog even bij de jeugd van AZ gewerkt, tot Co me vroeg om mee te gaan naar de Oekraïne. Dat was zo'n mooie kans dat ik hem niet kon laten schieten."

- Dat beviel?
"Dat hebben we een half jaar gedaan. Nadat de onderhandelingen misliepen, benaderde de voorzitter me om assistent te worden bij Jos Daerden. Na twee maanden belde Co of ik mee wilde naar Al Sadd in Qatar. Na een jaar vertrokken we en even later werd Co gebeld of we het Olympisch elftal van Qatar onder onze hoede wilden nemen. Dat hebben we een jaar gedaan."

- En toen?
"Toen we daar klaar waren, zagen we een promotieauto van Red Bull rijden. Co zei dat Red Bull Salzburg hem een mooie uitdaging zou lijken. Niet veel later werd hij bij toeval door die club benaderd. Het liep niet goed onder Trappatoni en Co werd gevraagd. Hij wilde mij er graag bij hebben. We zijn er kampioen geworden en na een jaar weer vertrokken. Erna ging Co naar Twente, waar de technische staf al rond was. Er was geen plek voor mij en sindsdien richt ik me volledig op de voetbalschool."