Jessica Lokhorst (24) en Daan Preuninger (22) van Fortuna/Delta Logistiek zijn toegevoegd aan de selectie van TeamNL Korfbal
Jessica Lokhorst (24) en Daan Preuninger (22) van Fortuna/Delta Logistiek zijn toegevoegd aan de selectie van TeamNL Korfbal

Twee Fortunezen geselecteerd voor TeamNL Korfbal

sport

DELFT – Jessica Lokhorst (24) en Daan Preuninger (22) van Fortuna/Delta Logistiek zijn door bondscoach Wim Scholtmeijer toegevoegd aan de selectie van TeamNL Korfbal. Het tweetal is 'superenthousiast' over deze uitverkiezing. Een dag na de verloren korfbalfinale tegen TOP/Solarcompleet kreeg het duo een belletje.

Tekst en foto: Ruud Stift

Jessica Lokhorst: "Best wel apart als je door de bondscoach wordt gebeld. Dat voelde heel goed, ik was superblij. Dit is een droom die uitkomt. Als klein meisje keek ik op tegen de spelers van TeamNL Korfbal – daar zat Wim destijds ook bij. Nu ben ik zelf international. Dat is echt supergaaf. Had het eerlijk gezegd niet helemaal verwacht, omdat ik aan het begin van het seizoen nog kampte met een schouderblessure." Net als Daan gaat Jessica voor het eerst naar China. "Daar kijk ik erg naar uit. Je leert elkaar in die twee weken beter kennen en we kunnen daar het hoge niveau van onze 'sparringpartners' proeven. Ik ken mijn beperkingen, maar ik werk heel hard aan het aanvallende stuk. Ik ben altijd op zoek naar verbetering om nog completer te worden." Daan Preuninger: "Gewoon kicken. Ik ben superblij. Dit is waar je het voor doet. Na het pechvolle vorig seizoen (infectie na een blindedarmoperatie, waarna hij 13 kilo aan gewicht verloor, red.) heb ik me terug weten te vechten en mijn selectie is daarvoor de beloning. Een bevestiging van een super goed seizoen met Fortuna/Delta Logistiek."

Op de kaart zetten
TeamNL is momenteel bezig aan de derde 'This is Korfball Tour 2018', waarmee korfbal in Nederland nog steviger op de kaart moet worden gezet. Leeuwarden is al met een bezoekje vereerd. De volgende standplaats is Zeeuws-Vlaanderen. "We trainen maandag op Papendal, dinsdag spelen we een (demonstratie) wedstrijd en woensdag promoten we het korfbal aan de hand van clinics in de omgeving."

Wat de A-status en de bijbehorende vergoeding vanuit NOC/NSF voor hem betekent? "Het neemt een hoop randzaken weg. Het maakt mijn hobby tot beroep en dat is wat ik wilde. Verder train je met de besten en daar wordt je zelf ook beter van. Vorig jaar verloor ik een half seizoen en nu mag ik over een tijdje mijn officiële debuut gaan maken. In China, ook dat lijkt me een fantastische belevenis!"

Enthousiasme
Scholtmeijer is over beide Delftse korfballers enthousiast. "Jessica is een dominante dame, die een belangrijk aandeel heeft gehad in het succes van Fortuna/Delta Logistiek. Ze verdeelt het spel en creëert daarnaast ook genoeg kansen voor zichzelf. Daarbij is ze één van de beste verdedigsters van Nederland. Redenen voor ons om haar het negende, nog ontbrekende plekje, in te laten vullen." Over Daan vertelt hij: "Daan heeft alle landelijke jeugdselectieteams doorlopen en geldt al heel lang als een groot talent. We hebben er ook nooit aan getwijfeld of hij TeamNL Korfbal zou halen. Door zijn blindedarmontsteking heeft hij een flinke tik gehad, maar gaandeweg dit seizoen heeft hij laten zien dominant te zijn en bij de selectie te horen."

Ook Ard Korporaal, trainer Fortuna/Delta Logistiek, is enthousiast over het duo: "De uitverkiezing van Jessica en Daan is in mijn ogen meer dan terecht. Daan zat er al een tijdje tegenaan te hikken. Die maakt zulke grote sprongen, hij is gewoon één van de beste heren in de Korfbal League. Jessica heeft, in verband met schouderproblemen, de hele zomer doorgetraind. Zij is een trainingsbeest en dat valt goed bij de bondscoach die korfbal als echte topsport benadert."

Azië-trip
EK Korfbal 2018TeamNL Korfbal bereidt zich vanaf 1 mei voor op het EK (van 13 tot en met 21 oktober 2018 in Drachten, Gorredijk, Leeuwarden en Heerenveen). Ter voorbereiding op dit EK maken de internationals na de tour door Nederland een trip naar Azië, passend bij de olympische ambitie van de korfbalsport. In juni maakt TeamNL Korfbal een tweeweekse trip naar China en Chinees Taipei.

Scholtmeijer: "De Chinezen organiseren jaarlijks een internationaal toernooi om zo zoveel mogelijk internationale wedstrijden te kunnen spelen. In Zhengzhou vindt een korfbalcongres plaats en we geven enkele clinics op high-schools. Vervolgens vliegen we naar Chinees Taipei om ook daar dé weerstand te bieden, die die landen nodig hebben. China en Chinees Taipei ontwikkelen zich enorm goed en hebben een uitstekend teamprogramma, maar het draait natuurlijk om het spelen van veel wedstrijden. Dat is wat we daar gaan doen, we hebben er heel veel zin in!"