Arthur Brouwer beleefde het grootste deel van zijn loopbaan als selectiespeler bij Delfia, maar is Lid van Verdienste bij Full Speed. (foto: Roel van Dorsten)
Arthur Brouwer beleefde het grootste deel van zijn loopbaan als selectiespeler bij Delfia, maar is Lid van Verdienste bij Full Speed. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Arthur Brouwer?

sport

DELFT - Arthur Brouwer is al veertig jaar lid bij Full Speed, maar speelde ook voor Delfia.

Brouwer werd op zijn achtste lid van Full Speed. "Ik zat op de Jan Vermeerschool en ging veel om met Rick en André Rust. Ik woonde op het Oosteinde en we voetbalden met jongens als John Mulder, George Stroomberg en Erwin Hermsen op de Markt. De gebroeders Rust voetbalden bij Full Speed en toen ik van mijn vader mocht voetballen, werd ik daar ook lid."

- Bij wie kwam je terecht?
"In de jeugd hadden we een prima elftal met onder anderen Ronald van Halderen, Sebastiaan Heilbron, André Schipper en Peter Looije. Frans Hogervorst junior was onze leider. In die tijd werden we zo ongeveer om het seizoen kampioen. Ik heb alleen nooit in de A-jeugd gespeeld."

- Waarom niet?
"Omdat ik na mijn tweede jaar in de B-junioren direct naar de senioren werd gehaald. Jan Reuring was trainer en ik debuteerde op mijn zeventiende. Ik stond op het middenveld en wist meteen drie keer te scoren. Het bijzondere was dat ik de week erna in het tweede speelde, omdat ik te licht bevonden werd. Dat duurde echter niet lang, want ik veroverde al snel mijn plek."

- Met wie speelde je samen?
"Dat was een aardig elftal met onder anderen mijn oom Ronald Verhaar, Peet Witveld, Alex Nieuwenhout, Ruud Wijnants, Nico Nederpel, Hans Turkenburg en Robbie van Leeuwen. We promoveerden onder Willem Noordam. Met een heel aantal van die gasten spelen we nu nog bij de veteranen. In de senioren heb ik echter niet heel lang met ze samengespeeld, want ik vertrok al redelijk snel."

- Waarom?
"Ik was in die tijd geen lieverdje en had iets uitgehaald, waardoor ik geschorst werd door de vereniging. Ik bleef lid, maar besloot uit rancune om toch weg te gaan. Ik ging bij Delfia spelen, waar Chris Treling trainer was. Daar liepen betere spelers, zoals Jeroen Gronsveld, Eric Breedveld, Glenn Blinker, Ton van Puffelen, Marco Sloos en Leo Rontberg."

- Hoe beviel dat?
"Hartstikke goed, ik heb er een jaar of vijf in het eerste gespeeld. De sfeer was goed en de trainingskampen waren fantastisch. Ik had echter veel last van mijn knieën en na een ingelast tussenjaar, waarin ik mijn eigen zaak begon, heb ik nooit meer selectievoetbal gespeeld. Daarna ben ik nog wel een jaar of drie leider geweest van het tweede van Delfia."

- En voetballen?
"Ik heb tot een jaar of tien geleden bij Delfia in een veteranenelftal gespeeld, maar dat hield op te bestaan. Daarom ben ik teruggekeerd bij Full Speed, waar we vijf jaar geleden kampioen werden. Dat hebben we uitgebreid gevierd. Nu zit ik nog steeds bij het elftal, maar vanwege mijn knieën heb ik dit seizoen alleen in de voorbereiding gespeeld. Ik hoop de komende maanden nog wat minuten te spelen. We wachten op een kampioenschap en dan stoppen we er denk ik mee. "

- Heb je uiteindelijk spijt van je overstap?
"Achteraf denk je weleens na of je het nou had moeten doen, maar ik heb er geen spijt van gehad. Ik had het ook bij Delfia ontzettend naar mijn zin en heb me ook echt Delfiaan gevoeld, maar nu voel ik me goed bij Full Speed. Ik vind het jammer hoe Delfia er nu voor staat. Ik heb heel veel respect voor Erwin de Graaf, want zonder hem zou de club er denk ik niet meer zijn geweest."