Voor Jeffrey van den Berg maken twee zwaluwen nog geen zomer.
Voor Jeffrey van den Berg maken twee zwaluwen nog geen zomer. "We moeten het wedstrijd voor wedstrijd bekijken, want na twee nederlagen kan alles er ook zomaar een stuk slechter uitzien." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Den Hoorn heeft de stijgende lijn te pakken na de winterstop

sport

DEN HOORN - Den Hoorn is voetballend gezien uitermate goed uit de winterstop gekomen. Twee overwinningen op rij zorgen ervoor dat de mannen van Ronald Hes weer naar boven kunnen kijken.

Waar direct na de winterstop Poortugaal met 2-0 naar huis werd gestuurd, was het afgelopen zondag Delft dat in eigen huis met dezelfde cijfers aan de zegekar werd gebonden. "Het is heel lekker om je tweede seizoenshelft zo te beginnen", vertelt verdediger Jeffrey van den Berg. "De eerste seizoenshelft begonnen we ook lekker. Maar op een gegeven moment bleven de resultaten, zeker in uitwedstrijden uit, terwijl met ons voetbal helemaal niet zoveel mis was. Voor nu is het zaak dat we die stijgende lijn van na de winterstop weten vast te houden."
Wat dat aangaat kan het snel gaan. Den Hoorn liet voor de winterstop alleen buurman Delft achter zich en wist na twee overwinningen drie plaatsen te klimmen. Sterker nog, het gat met de nummer twee Olympia bedraagt nog maar vier punten, waarbij wel moet worden aangetekend dat sommige ploegen nog enige duels moeten inhalen. "Maar we kunnen in ieder geval weer naar boven kijken, al moeten we natuurlijk ook uitkijken. Want als we twee wedstrijden verliezen, kunnen de zaken er zomaar ook weer compleet anders voorstaan."
Den Hoorn heeft in de winterstop een goed trainingskamp gehad. "We zijn net als vorige jaar in de winterstop én na het kampioenschap naar Barcelona geweest. Daar hebben we in het weekend getraind, een wedstrijd gespeeld tegen GHVV '13 (zaterdagderdeklasser, red.), die we met 5-0 wonnen en de wedstrijd Barcelona - Levante bezocht. Dat zijn natuurlijk wel de krenten in de pap en hét grote voordeel als je deel uitmaakt van de selectie."
In de jeugd was dat bij Van der Berg niet altijd het geval. "Ik speel al mijn hele leven bij Den Hoorn en toen ik me aanmeldde kwam ik in de E9 terecht. Het jaar erna zat ik in de D4, dus het was niet meteen duidelijk dat ik het tot het eerste elftal zou schoppen. Het jaar erna zette trainer Kees Duijndam me op de linksbackpositie neer bij de D1 en sindsdien speel ik in de selectie-elftallen."
De 24-jarige verdediger brak onder de huidige trainer Ronald Hes door als linksback, maar speelt inmiddels als centrale verdediger. "De afgelopen twee seizoenen speelde ik, op een halfjaar na dat ik naar Amerika ben geweest, als back. Op die positie werd ik veel meer in het aanvalsspel betrokken. Dat is nu wel anders. Als centrale verdediger ben je het slot op de deur en is de kans dat jouw fout meteen tot een tegengoal leidt veel groter. Dat maakt dat je geconcentreerder moet zijn in het veld, al is het niet zo dat ik druk voel die ik als een last ervaar. Als die er al zou zijn, maakt die je eerder scherper."
De wedstrijd tegen Delft van afgelopen weekend bracht wel iets meer druk mee dan de andere wedstrijden. "Want derby's blijven toch altijd bijzonder. In dat soort wedstrijden komen er toch wat andere krachten vrij. Afgelopen zondag ging het bij ons wel lekker. Het veld bij hen was niet ideaal, dus de eerste twintig minuten was het vooral een beetje zoeken voor ons, maar toen we de draai eenmaal hadden gevonden, ging het lekker. We hebben weinig weggegeven en zijn denk ik na negentig minuten de terechte winnaar."
De band die de verdediger met zijn trainer heeft is goed. "Ik kan het heel goed met Ronald vinden. Ik ben niet iemand die heel snel het gesprek met hem opzoekt, probeer vooral te doen wat hij op het veld van me verwacht. Hij heeft een heel duidelijk beeld van hoe hij het tactisch allemaal wil neerzetten en weet dat duidelijk op ons over te brengen. Je ziet dat dat wel enigszins anders is dan vorig jaar, maar de grote lijnen blijven hetzelfde. We gaan van eigen kracht uit, maar houden wel iets meer rekening met de tegenstander. Dat moet ook wel, want in de eerste klasse gaat het toch allemaal wat sneller. Vorig seizoen werden we na een promotie via de nacompetitie natuurlijk meteen kampioen, maar nu is de doelstelling om het linkerrijtje te halen. Dat vraagt andere dingen en die brengen we ook. Van mezelf merk ik dat ik door het spelen tegen betere tegenstanders zelf ook beter ben gaan voetballen."
Den Hoorn behaalt de punten dit seizoen vooral door collectief te strijden. "Dat is nodig ook, want het niveau is hoger dan afgelopen jaren. We zitten in een poule waar door een aantal ploegen aardig wordt betaald. Wij moeten het vooral van het collectief hebben. Dat zag je zondag ook, toen we allemaal honderdtwintig procent gaven." Dat zou ook kunnen komen door de aanwezigheid van ploeggenoot Donny van den Bos bij de wedstrijd, bij wie onlangs teelbalkanker werd geconstateerd. "Dat was voor ons allemaal nogal een klap. Het was wel heel stil in de kleedkamer toen hij het vertelde. Op ons voetbal heeft het in ieder geval geen negatieve impact; misschien lopen we zelfs wel een stapje harder voor hem."