Trainer André de Waal wijst de dames van Oliveo dinsdagavond - en dit seizoen - de weg.
Trainer André de Waal wijst de dames van Oliveo dinsdagavond - en dit seizoen - de weg. Foto: Koos Bommelé

Dames van Oliveo wacht weer een lastig seizoen

sport

PIJNACKER – De handbaldames van Oliveo zitten al jaren in een opwaartse spiraal. Maar na elke promotie wordt het steeds weer ietsje lastiger.

Vorig jaar handhaafden de dames zich met hangen en wurgen in de tweede divisie, het op twee na hoogste niveau van Nederland. "Dat was een prestatie van formaat", blikt André de Waal terug. Hij is al vijf jaar trainer van deze groep en maakte met hen promotie na promotie mee. Ze begonnen in de eerste klasse, werden kampioen en promoveerden naar de hoofdklasse. Ook hier werden ze kampioen, wat leidde tot promotie naar de tweede divisie. Daar stopte de weg omhoog. "We hebben moeite gehad te wennen aan de snelheid van het spel en de handelingssnelheid van de tweede divisie."

Bijna het gehele seizoen stond z'n ploeg onderaan. Tot de laatste paar wedstrijden. En dat maakt die prestatie extra knap, vindt de 56-jarige trainer. "Afgelopen jaren hadden we weinig tegenslag. Vorig seizoen hadden we best wat moeilijke momenten. Dat we bij elkaar zaten om te bespreken hoe we uit deze impasse moesten komen. Het getuigt van een prima teamgeest dat we eruit zijn gekomen. Daar moet je sterk voor in je schoenen staan – en dat stonden ze."

Waar staat dames 1 volgend seizoen? De ploeg is niet veel veranderd. Enkele jeugdspelers en een nieuwe keeper zijn aan de selectie toegevoegd. Voor het eerst in jaren beschikt Oliveo over een tweede wedstrijdteam. Een goede ontwikkeling, vindt De Waal. "We zijn er in de breedte sterker op geworden. Toch verwacht ik dat het weer een zwaar seizoen wordt. Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd. We hopen zelf een stapje richting middenmoot te maken." Een goede start is van groot belang, vindt de oefenmeester. "Zodat iedereen meteen goed in z'n vel zit. De wedstrijden die vorig jaar net in ons nadeel uitvielen, hopen we nu in ons voordeel te beslissen."

Zijn ploeg heeft veel kwaliteit. "We hebben een snelle omschakeling en spelen met een offensieve verdediging, ver naar voren. Dat vergt veel concentratie en fysieke kracht. Je moet constant in beweging zijn en er met z'n zevenen tegelijk aan werken. Want als er één verzaakt, valt het in duigen. Verder is het echt een vriendinnenteam dat bereid is voor elkaar te werken. Een pluspunt."

Het seizoen is geslaagd, zegt De Waal, als de dames op plek 6, 7, 8 of 9 – van de 12 - eindigen. "Met een punt of twintig. En dat er ook voldoende ontwikkeling is in het spel. Dat we kunnen zeggen: Wij horen thuis in die tweede divisie. En hopelijk breken er jeugdspelers door."