De trainers Niels van der Steuijt (links) en Ed van der Steen gaan helemaal op in de wedstrijd van hun ploeg om de landstitel, vorig week zaterdag in de Ziggo Dome. (foto: Perry Biemans)
De trainers Niels van der Steuijt (links) en Ed van der Steen gaan helemaal op in de wedstrijd van hun ploeg om de landstitel, vorig week zaterdag in de Ziggo Dome. (foto: Perry Biemans) Foto: Perry Biemans

Fortuna A1 verliest finale om landstitel, maar kijkt trots en tevreden terug

sport

DELFT – De A1 van Fortuna/Delta Logistiek heeft een prachtig seizoen achter de rug. Het enige smetje was dat dit vorige weekend net niet werd afgesloten met een landkampioenschap.

Door: Jesper Neeleman

PKC was de laatste horde in de strijd om de landstitel. Duizenden toeschouwers waren getuige van een 19-15 nederlaag voor de Delftenaren. "Dat was wel een teleurstelling", reageert trainer Niels van der Steuijt, die deze groep samen met Ed van der Steen onder z'n hoede heeft. "We hebben niet goed gespeeld en terecht verloren." Over het hele seizoen bekeken had PKC wel het meeste recht op de landstitel, oordeelt de 33-jarige Delftse trainer. "We hebben afgelopen seizoen van iedereen gewonnen. Alleen tegen PKC verloren we alle drie de wedstrijden. Maar: als er één ploeg was die ze had kunnen pakken, dan waren wij het."

Dat gebeurde niet. Desondanks werd het een dag om niet gauw te vergeten. De spelers werden bij hun aankomst verwelkomd door in bussen meegereisde supporters met vuurwerk. Het duel was een voorwedstrijd voor de grote finale bij de senioren, tussen TOP en Blauw-Wit. Dus zaten er tegen het einde van de wedstrijd van Fortuna A1 zo'n negenduizend mensen op de tribunes. Niels van der Steuijt is hartstikke tevreden over het feit dat zijn ploeg zo'n mooi seizoen achter de rug heeft. "Verdedigend waren we heel gedisciplineerd. Aanvallend waren we niet afhankelijk van individuen, maar scoorden we over alle schijven. Ik ben supertrots op ze. Het was bovendien voor de vierde keer in zeven jaar tijd we met de A1 de finale haalden. Dan is het natuurlijk balen dat we verliezen, maar het is een unieke prestatie." Van de vier finales won Fortuna A1 er één.

Als het hoogste jeugdteam steeds tot de absolute top van korfballand behoort, zou je verwachten dat het vlaggenschip, dat in 2004 voor het laatst landskampioen werd, later volgt. "Dat is ook mijn verwachting", zegt Van der Steuijt. "Dit jaar heeft Fortuna 1 echter niet de finales gehaald, maar ik verwacht dat ze komende jaren zeker weer om de prijzen gaan meedoen. Vooral met spelers uit eigen jeugd. Onze speler Joren van Nieuwenhuijzen heeft afgelopen seizoen al bij het eerste in de basis gestaan en meteen laten zien dat ze komend jaar niet om hem heen kunnen." En er is meer moois in aantocht, weet Van der Steuijt. Afgelopen seizoen debuteerden drie van 'zijn' A1-spelers in de hoofdmacht, vijf spelers kwamen uit voor Oranje onder 19 of Oranje onder 17. Daarbij komt dat de D1 Nederlands Kampioen is geworden en ook de B1 en de C1 bovenin meedoen op het hoogste niveau. "Dus ik ben erg hoopvol gestemd over de toekomst van Fortuna."

Zelf stopte hij twee jaar geleden met korfballen. "Toen kregen we een kleintje. Ik moest kiezen tussen spelen of trainen." Hij koos voor het trainerschap, iets dat hij alweer veertien jaar en met veel plezier doet. "Ik ben beter in trainen en coachen dan in korfballen. Bovendien vind ik het leuker om te doen. Het is heel gaaf om te zien dat jeugdspelers die we zelf hebben opgeleid, zoals Daan Preuninger, Jord Bezemer en Claire van Oosten, nu in het eerste en in de korfballeague spelen."