Sjef de Poorter kijkt met warme gevoelens terug op de samenwerking  met Guus Haak. “Dankzij hem kreeg ik in mijn nadagen nog aanbiedingen van ADO  Den Haag en Ajax.” (foto: Roel van Dorsten)
Sjef de Poorter kijkt met warme gevoelens terug op de samenwerking met Guus Haak. “Dankzij hem kreeg ik in mijn nadagen nog aanbiedingen van ADO Den Haag en Ajax.” (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Sjef de Poorter?

sport

DELFT - Sjef de Poorter (66) kende gouden tijden bij DHC en mag zich, ook door zijn bestuursfuncties, sinds enige maanden erelid noemen.

De Poorter maakte het laatste halfjaar aan het Laantje van Vollering nog mee. "Daarna verhuisden we naar de Brasserskade, waar ik het stadion heb zien bouwen. We woonden in de Genestetstraat en ik ging elke middag door het Hertenkamp naar het stadion. Mijn oom was voorzitter van de supportersvereniging, mijn moeder verrichtte er hand- en spandiensten en mijn vader verkocht snacks in de rust."

- Wanneer kwam je in het eerste?
"Ik debuteerde op mijn zeventiende vanwege blessures. Een jaar later liet trainer Piet van Geest me een half jaartje in het tweede spelen, daarna kwam ik in het eerste, met onder anderen Hennie van den Bogaard, Gilles Rietveld, Hans Klein, Leo Gorissen en Jan Karsdorp."

- Ben je altijd bij DHC gebleven?
"Op mijn twintigste moest ik in dienst en scoutte Haarlem me bij het Nederlands Militair Elftal. Ik kreeg er een contract van 150 euro in de maand en een auto. Ik moest wel tekenen dat ik André Wetzel vanuit Den Haag zou ophalen en weer terugbrengen. We werden dat seizoen kampioen en promoveerden naar de eredivisie. Ik ging terug naar DHC, omdat ik dagelijks vijftien uur van huis was."

- Hoe beviel je terugkeer?
"Die was natuurlijk ontzettend succesvol. Ik heb vijftien jaar onder Guus Haak gespeeld. Hij hoefde ons niet te leren voetballen, maar maakte ons vooral op mentaal vlak sterker. Van tegenstanders van toen hoor je nu nog dat ze bij het betreden van het veld al het idee hadden dat ze achterstonden. Ook de publieke belangstelling was fantastisch."

- Jullie wonnen bijna van Ajax...
"Ja, Ik werd in die wedstrijd door Olsen uit het veld getrapt, anders hadden we misschien de wereld over gegaan. Hans Galjé, toen keeper bij Ajax, kwam in die tijd in mijn sportwinkel en zei dat hij wist in welke hoek ik penalty's nam. Daarom zei ik tegen Hans de Ruijter dat als we een strafschop zouden krijgen, hij hem maar moest nemen. Hij zei dat niet te durven, waarop wij op het idee kwamen hem in tweeën te nemen. Dat oefenden we op Hans Suiker. Toen we een penalty kregen, riep ik tegen Hans de Ruijter dat hij hem, zoals geoefend, met Hans Suiker moest nemen. Uiteindelijk schoot Hans de Ruijter hem gewoon binnen. Achteraf vroeg Galjé waarom het zo lang duurde voordat wij de penalty. Wij vertelden van ons plan. Uiteindelijk voerden Olsen en Cruijff die variant een paar weken later uit tegen Helmond Sport en die beelden werden over de hele wereld uitgezonden."