Afbeelding

Waar moet je op letten als je rolluiken gaat kopen?

Partnerbijdrage

De aanschaf van rolluiken kan talloze voordelen bieden, zoals extra privacy, meer veiligheid en een verbeterde isolatie. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals het type rolluik dat bij het huis past, de materialen en kwaliteit, de verschillende opties voor bediening en automatisering. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van rolluiken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en de beste rolluiken voor jouw huis kunt kiezen.

Overweeg het type rolluik

Er zijn verschillende soorten rolluiken die beschikbaar zijn, waaronder inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken. Rolluiken kopen kan minder makkelijk zijn dan er van te voren wordt verwacht vanwege de vele verschillende opties. Elk type rolluik heeft zijn eigen voor- en nadelen. Opbouwrolluiken zijn bijvoorbeeld geïntegreerd in de gevel van een huis en zijn daarom minder opvallend dan andere rolluiken. Inbouwrolluiken worden in de muur geïnstalleerd en bieden een hoge mate van bescherming tegen inbraak. Dit terwijl voorzetrolluiken juist aan de buitenkant van je huis geplaatst worden. Voorzetrolluiken zijn daarnaast ook nog eens heel eenvoudig te installeren. Er zijn dus verschillende afwegingen die je moet maken. Welke versie past het beste bij de uitstraling van jouw huis? 

Let op het materiaal en de kwaliteit

De kwaliteit en het materiaal van rolluiken zijn ook belangrijk om te overwegen. Rolluiken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium, pvc en hout. Aluminium rolluiken zijn de meest populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, lichtgewicht en weerbestendigheid. Pvc-rolluiken zijn aan de andere kant juist weer een betaalbaardere optie. Daarnaast biedt dit materiaal ook nog eens goede isolatie en onderhoudsgemak. Een populaire optie zijn houten rolluiken. Deze zien er namelijk prachtig uit. Toch vereisen dit soort rolluiken meer onderhoud en zijn ze vaak ook duurder.

Opties voor bediening en automatisering

Een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van rolluiken is de bedieningsopties. Er zijn verschillende opties voor handmatige bediening, waaronder lintbediening en handopwinding. Lintbediening werkt door aan een koord te trekken om het rolluik op te trekken of te laten zakken. Handopwinding werkt door middel van een slinger die je draait om het rolluik te openen of te sluiten. Het is ook mogelijk om te kiezen voor automatische bediening met afstandsbediening of timer. Automatisering biedt meer gemak en veiligheid en kan worden geïntegreerd in een smart home-systeem. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van de rolluiken. Zorg ervoor dat de rolluiken zijn uitgerust met een goede vergrendeling en dat ze stevig zijn geïnstalleerd. Overweeg daarnaast om extra beveiligingsopties toe te voegen, zoals een anti-optilbeveiliging of veiligheidssensoren.