Het belang van het opstellen van een testament

  Partnerbijdrage

Veel te weinig mensen nemen heden ten dage nog de tijd om een testament op te stellen. Terwijl het een waardevol document is dat veel problemen voorkomt. De meeste inwoners van Delft en omgeving weten wel hoe belangrijk een testament is. Maar jammer genoeg wordt er lang niet altijd de tijd genomen om samen met een notaris de wensen met betrekking tot de erfenis te formuleren. 

De belangrijkste onderdelen van een testament

In grote lijnen weet iedereen wel wat een testament is. Je geeft aan wat er met je bezittingen gebeurt na je overlijden. Ongetwijfeld nog belangrijker is het aanwijzen van een voogd wanneer je minderjarige kinderen hebt. Voor dat laatste is het overigens wel belangrijk om het met de beoogde kandidaat door te spreken. Door een voogd aan te wijzen weet je zeker dat er ook na je overlijden goed voor je kinderen gezorgd wordt. 

Het ontbreken van een huwelijk zorgt regelmatig voor onenigheid

Nog niet zo lang geleden trouwden partners eigenlijk altijd met elkaar. Inmiddels is dat minder gebruikelijk. Het is geen uitzondering wanneer twee mensen besluiten om hun leven samen door te brengen maar niet in het huwelijksbootje stappen. Op zich is dat geen punt. Maar bedenk wel dat je door te trouwen automatisch elkaars erfgenaam bent. Wanneer je ervoor kiest om dat niet te doen, is het verstandig om voor een alternatief te kiezen. Dat is een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Wanneer je dit niet goed vastlegt loopt je partner je erfenis mis wanneer je komt te overlijden. Dat heeft zelfs consequenties voor zaken als een woning, auto en ander groot bezit dat jullie samen delen. 

Zorg dat je alles goed geregeld hebt bij een notaris

Een testament opstellen is helemaal niet zo tijdrovend als veel mensen denken. Bovendien hoef je het document niet om de haverklap aan te passen. Wanneer je alles nauwkeurig geformaliseerd hebt, hoef je er niet meer over na te denken tot je levenssituatie veranderd. Daarmee voorkom je een hoop stress. Je leeft eenvoudigweg meer ontspannen in de wetenschap dat jouw bezittingen bij de juiste personen terechtkomen. Een behulpzame notaris neemt je bij de hand zodat het testament overeenkomt met jouw wensen. Het is overigens vereist om een notaris in te schakelen. Aangezien deze beroepsgroep als enige bevoegd is om een testament rechtsgeldig te maken. Door even de tijd te nemen leef je in de zekerheid dat jouw wensen na je overlijden worden nageleefd. 

Meer berichten
 
CustomHtml_1