Afbeelding

Een laadpaal bestellen, waar moet ik op letten?

Partnerbijdrage

Een laadpaal die je bij jou thuis plaatst, kan een zinvolle investering zijn. Ongetwijfeld zul jij als eigenaar van een elektrische auto de ervaring hebben dat de openbare laadpalen altijd maar bezet zijn. Met een laadpaal bij huis hoef jij je daar geen zorgen meer over te maken en laad je de auto op wanneer jij dit wenst. Jouw huis wordt dan de uitvalbasis voor al je tripjes, zonder dat je eerst nog naar een laadplek moet rijden. Waar moet je zoal op letten bij een laadpaal bestellen?

De snelheid van het laden

Hoe snel wil jij de auto opladen? Als het aan de meeste eigenaren ligt, natuurlijk zo snel mogelijk. Maar dit is voor een deel afhankelijk van de elektrische installatie bij jou thuis. Je kunt dan ook kiezen voor een extra snelle lader. Het minimum van 11kW moet je elektrische systeem aankunnen en dit kan alleen met een 3-fasenaansluiting. Nieuwe woningen in Nederland hebben dit tegenwoordig standaard en dus kun je ook direct kiezen voor een snelle laadpaal. Anderzijds, als jij niet al te veel kilometers maakt met de auto en ´s avonds en ´s nachts niet de deur uit gaat, dan kun je met een langzame 1-faseaansluiting ook goed af. Je zet dan ´s avonds de auto aan de lader en de volgende ochtend is deze opgeladen. 

Een vaste laadkabel op de laadpaal

Iedereen die ervaring heeft met elektrisch rijden, kent ook het ongemak van het gesleep met een laadkabel. Dit is niet altijd even prettig, vooral niet als de laadkabel onder de modder zit van een vorige keer dat je auto hebt opgeladen. Maar met een eigen laadpaal hoef jij helemaal niet meer te slepen met een laadkabel, helemaal niet als je kiest voor een laadpaal met een vaste laadkabel. Zo hoef je nooit meer een laadkabel mee te nemen, hooguit voor een vakantie. Je doet er wel verstandig aan om te kiezen voor een lange laadkabel. Zo kun je namelijk ook in de toekomst een andere auto gemakkelijk laden. Om het ook even praktisch te houden: zorg ook voor goede opbergmogelijkheden rondom de laadpaal voor de laadkabel. Anders houdt je de kabel niet lang schoon en onbeschadigd. 

Gratis opladen?

De auto opladen aan je eigen laadpaal is altijd goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Maar ook thuis kun je het opladen goedkoper of zelfs helemaal gratis maken. Het vergt wel eerst een extra investering, namelijk je laat zonnepanelen op het dak plaatsen. Met zonnepanelen kun je gratis stroom gebruik voor alles wat je doet in huis en dit geldt dan ook voor het opladen van de auto. Juist omdat je de auto met de door de zon opgewekte stroom laadt, verdien je de zonnepanelen extra snel terug.