Het jachtschieten: een vergeten sport

  Partnerbijdrage

Je ziet nooit meer een column die eraan is gewijd. Ik denk echter dat er nog veel te zeggen valt over de praktische, technische en veiligheidsaspecten van sportschieten, al was het maar voor de nieuwe generatie jonge jagers. Informatie, regels, suggesties en technieken zijn belangrijk in deze branche.

“Een goed schot is niet zo belangrijk als je denkt... Nu, ik deed het instinctief, meer niet.” Je hoort het idee vaak, maar je zult ook schutters ontmoeten die willen leren schieten. Ze willen zich voorbereiden, zich trainen en motiveren voor het jachtseizoen.

Wat is jachtschieten

Het jachtschieten in jachtomstandigheden is gevarieerd, sportief en soms zelfs chaotisch. Het vereist de beheersing van een instinctief schot dat reflex en jachtervaring combineert. Dit vraagt een bijzondere aandacht voor wat je als een echte sportdiscipline kunt beschouwen.

  • Ten eerste, om een goede schutter te zijn, moet je goed zijn in alles en overal.
  • Je zou een parallel kunnen trekken met de training van een jachthond.
  • Het geweer moet getraind worden! De schutter ook!

Dit vereist hoge normen, inzet en hard werken

Vanaf het begin vereist schieten een basisopleiding om de techniek en de werking van het wapen onder de knie te krijgen. Het is een soort gewoonte.

Je hoofd niet opheffen tijdens het schieten, je vinger niet gebruiken, niet te dichtbij schieten, het schot niet stoppen, alleen schieten op een zeker schot, niet te laag en niet blindelings, …

Het jaar door oefenen

Goed kunnen schieten en jagen vereist een goede voorbereiding, het hele jaar door. Je doorloopt verschillende fasen.

  • Training van de lichaamshouding: vrij vroeg in het jaar
  • Kamertraining, schouder- en swingtraining: maart-april
  • Reflexen en snelheid van bewegen, bal schieten: vanaf mei

Waar is het kleiduifschieten voor

Je zou het “schieten op afspraak” kunnen noemen. Iedere schutter, de naam van jager waardig, zou minstens vijfhonderd tot duizend patronen moeten schieten om het seizoen goed te beginnen. Het toont een minimum aan respect dat je verschuldigd is aan het spel, en aan degenen die je uitnodigen of begeleiden bij de jacht.
Je moet van elke gelegenheid gebruik maken om te trainen, wanneer je bijvoorbeeld je hond uitlaat, of zodra je een vogel voorbij ziet komen op het platteland.

Hoe kies je je eerste jachtgeweer

Wil je gaan jagen, maar heb je nog geen geweer? De aankoop van een geweer is niet iets om lichtvaardig te nemen. Je moet vooraf bepalen welk soort jacht je wilt doen, het kaliber, de grootte van het wild waarop je wilt jagen, je budget en je lichaamsgrootte.

De verschillende soorten jachtgeweer

Het kan moeilijk zijn uw eerste jachtgeweer te kiezen als je niet over alle jachtkennis beschikt. Er zijn verschillende modellen, afhankelijk van het soort jacht dat je van plan bent te beoefenen. Je moet je goed informeren voordat je het beste semiautomatische of over-under shotgun kiest. Bij DB schietsport voor richtkijkers geven ze je volledige en correcte informatie.

Het type jacht

Bij de keuze van je eerste jachtgeweer is het belangrijk te weten voor welk soort jacht je wapen zal worden gebruikt (groot wild zoals everzwijn of hert, klein wild zoals patrijs, haas of fazant. Als je jaagt of aan sportschieten of vrijetijdsschieten doet, zal het inderdaad niet hetzelfde zijn, noch dezelfde intensiteit van gebruik.
Bij de jacht wordt veel gewandeld, maar niet regelmatig geschoten. Bij het beoefenen van sportschieten is het het tegenovergestelde. Het is dus raadzaam een jachtgeweer van ongeveer drie kg te kiezen als je jaagt en een zwaarder wapen te kiezen dat de terugslag absorbeert als je vaker aan sportschieten doet.

Meer berichten
 
CustomHtml_1