Afbeelding

De meest voorkomende verzekeringen bij particulieren

Partnerbijdrage

Je kunt je in Nederland tegen allerlei zaken verzekeren zodat je niet met enorm hoge kosten te maken krijgt als er bijvoorbeeld iets bij jezelf, bij een ander, in de auto, op vakantie of in je woning gebeurt. Maar welke verzekeringen zijn nu belangrijk om te hebben? En wat zijn de meest voorkomende verzekeringen bij particulieren? Hier geven we je er meer informatie over.

Heb je een verzekering nodig?

Een verzekering sluit je in principe af om je te beschermen tegen de financiële gevolgen van bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of schade. Voordat je dat doet, is het altijd belangrijk om je af te vragen of een bepaalde verzekering wel nodig is voor jou. Het heeft namelijk geen zin om je te verzekeren voor een risico waar je de schade prima zelf van zou kunnen betalen. Voor alle gevallen waarbij dat niet zo is, sluit je dan een passende verzekering af. De volgende verzekeringen komen bij particulieren het meeste voor.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is in Nederland wettelijk verplicht. Het verzekert je tegen ziektekosten waar je in een jaar mee te maken krijgt. Je hebt de keuze uit een basis zorgverzekering en kunt daarnaast ook nog aanvullende onderdelen afsluiten. Ook betaal je een eigen risico. Je kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen om daarmee je maandlasten van de premie te verlagen.

Woonverzekeringen

Als je in een huis woont, beschik je doorgaans ook over een woonverzekering. Of misschien zelfs wel meerdere woonverzekeringen. Als je de woning in eigen bezit hebt, is een opstalverzekering een echte musthave. Die dekt namelijk allerlei schade aan je woning, los van je inboedel. Een inboedelverzekering sluit je af voor de dure spullen die je in huis hebt.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Toch is het een verzekering die veel mensen wel hebben aangezien deze je beschermt tegen de kosten van schade die jij en je gezinsleden aan anderen toebrengen. Zoals wanneer je bij een verhuizing bij een vriend per ongeluk een kast laat vallen. Zolang de schade niet opzettelijk is veroorzaakt, vergoedt zo’n polis alle letselschade en materiële schade (doorgaans maximaal tot 1 miljoen euro per gebeurtenis).

WA-autoverzekering

Heb je schade met je auto bij een ander veroorzaakt? Dan dekt een WA-autoverzekering de schade. Aangezien deze verzekering verplicht is voor autobezitters, komt ook deze verzekering dus heel veel voor in ons land. Om ook de schade aan de eigen auto te kunnen verzekeren, is een allrisk (volledig-casco-verzekering) of een beperkt-casco-verzekering benodigd.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringen waar veel mensen gebruik van maken, maar de zojuist genoemde zijn wel de meest voorkomende in Nederland.