Fysiotherapeut Mark van Engelen bij het Phystrac-apparaat, waarmee al sinds 2011 uitstekende resultaten worden geboekt.
Fysiotherapeut Mark van Engelen bij het Phystrac-apparaat, waarmee al sinds 2011 uitstekende resultaten worden geboekt.

Niet kunnen slapen door dove of tintelende handen? Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom zeer succesvol

Partnerbijdrage

Bij het Carpaal Tunnel Centrum Zuid-Holland aan de Stationsstraat 1 in Pijnacker is het sinds 2011 mogelijk om het carpaal tunnel syndroom (CTS) effectief te bestrijden. Als een van de weinige praktijken in Zuid-Holland is er bij onze praktijk een behandelmethode beschikbaar die mensen met een CTS doeltreffend helpt.

Na tien tot twaalf korte behandelingen zijn patiënten dikwijls al van hun klachten af en veelal kunnen er zelfs operaties mee voorkomen worden. Er zijn in Nederland slechts enkele praktijken die dit zogeheten Phystrac-apparaat gebruiken.

Bij de huisarts hoeft­ geen verwijzing te worden gehaald voor een behandeling met het tractie-apparaat. De behandelingen worden ook in 2024 gewoon door de zorgverzekeraar vergoed uit alle aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie. “Nu het apparaat al ruim twaalf jaar in gebruik is, zijn wij zeer tevreden zijn met de geboekte resultaten.” Deze blijken in 80 procent van de gevallen ‘uitstekend’ te zijn, vertelt Mark van Engelen, één van de zes aangesloten fysiotherapeuten en de eigenaar van Carpaal Tunnel Centrum Zuid-Holland.

Recent is er weer één extra Phystrac-apparaat aangeschaft, om op deze manier nog meer patiënten van dienst te kunnen zijn. “Dit was een logische stap want de toestroom van nieuwe patiënten blijft op een zeer hoog niveau. Het feit dat wij de enige praktijk in Nederland zijn met nu 9 Phystrac-apparaten, geeft aan hoe bijzonder dit is”. Het carpaal tunnel syndroom is een aandoening, die doorgaans wordt veroorzaakt door druk op de mediaanzenuw. Deze bevindt zich net boven het polsgewricht. De carpale tunnel is de naam van het gebied waar de middenhandsbeenderen, de dwarse polsgewrichtsband (carpaal ligament), de mediaanzenuw en de pezen zich bevinden. Druk op de mediaanzenuw kan veroorzaakt worden door letsel of werkzaamheden waarbij frequent repeterende handelingen worden verricht, zoals typen, wringen en forse krachtsuitoefeningen met de hand.

De klachten komen met name voor bij vrouwen van alle leeftijden, vooral bij een lee­ftijd van 40 jaar of ouder en tijdens of na zwangerschap.

De belangrijkste symptomen zijn: nachtelijke pijn, spierkrachtsverlies, een doof/tintelend of stijf gevoel in de hand en in de vingers, onder meer bij computergebruik, ­fietsen en autorijden.

Het Phystrac-apparaat behandelt het syndroom door mechanische tractie. Volgens Van Engelen is de methode ‘goed te verdragen’ en zijn de resultaten vaak al binnen 3 tot 4 weken merkbaar.

Bij de praktijk is er de beschikking over voldoende parkeergelegenheid. De openingstijden zijn ruim en er is mogelijkheid om ook ’s avonds en op zaterdag behandeld te worden. Mocht u last hebben van deze aandoening dan is een behandeling met het Phystrac-apparaat sterk aan te bevelen!

Carpaal Tunnel Centrum Zuid-Holland
Stationsstraat 1, 2641 GH, Pijnacker
Tel: 015-3030259
info@fysiotherapie-pijnacker-centrum.nl
www.carpaaltunnelcentrum.nl
Facebook: Carpaal Tunnel Centrum Zuid-Holland