Afbeelding

3 Nederlandse provincie vlaggen in detail uitgelegd

Partnerbijdrage

Nederland heeft twaalf provincies en elke provincie heeft zijn eigen vlag. Deze vlaggen hebben allemaal weer hun eigen symbolen en verhalen en worden vooral uit de kast gehaald tijdens officiële gebeurtenissen. Maar wat betekenen deze vlaggen eigenlijk? Wij hebben 3 Nederlandse binnenlandse vlaggen in detail uitgelegd.

Zuid-Holland

De vlag van Zuid-Holland is ingevoerd op 1 januari 1986. Deze vlag heeft een opvallende rode leeuw op een gele achtergrond. Het is eigenlijk een versie van het wapenschild van Zuid-Holland, heel vergelijkbaar met het oude wapen van Holland. De kleuren geel en rood zijn typisch voor Holland en zie je ook terug op de vlag van Noord-Holland. Op de vlag van Zuid-Holland staat de leeuw, die naar links kijkt en bijna driekwart van de vlag in hoogte inneemt, in het midden. Deze leeuw is omrand met zwart, terwijl de rest van de vlag geel is. Deze vlag doet denken aan de vlaggen die de graven van Holland al gebruikten sinds de Kruistochten. De keuze voor deze vlag is gemaakt om de Hollandse traditie in Zuid-Holland te laten zien. Dit is trouwens de tweede vlag van de provincie. De eerste werd gebruikt vanaf 22 juni 1948 en had drie horizontale banen in geel, rood en weer geel.

Noord-Holland

De vlag van Noord-Holland is er al sinds 22 oktober 1958. Hier zie je de kleuren geel, rood en blauw in horizontale banen. Deze kleuren komen uit het wapen van de provincie. Het is eigenlijk een mix van het oude Hollandse wapen en het West-Friese wapen. Geel en rood zijn de traditionele kleuren van Holland, die je ook ziet in de Zuid-Hollandse vlag. Geel en blauw zijn dan weer typisch West-Fries. Omdat geel in beide wapens voorkomt, staat deze kleur bovenaan. De huidige vlag verving een eerdere versie met de kleuren rood, geel en blauw. Ze veranderden dit om niet te veel op de Nederlandse vlag te lijken en kozen voor geel, rood en blauw om Noord-Holland uniek te vertegenwoordigen.

Noord-Brabant

De vlag van Noord-Brabant kennen we ook wel als “Brabants Bont,”. Dit is een vlag met een schaakbordpatroon van 24 vierkante vlakken in de kleuren rood en wit. Deze vlag kreeg haar officiële status op 21 januari 1959, maar haar geschiedenis gaat helemaal naar de Middeleeuwen. Het schaakbordpatroon bestaat uit vier horizontale rijen van zes vierkante blokken, waarbij rood en wit de gebruikte kleuren zijn. De oorsprong van deze kleuren gaat terug tot de Lotharingse periode. In deze tijd werden ze gebruikt in Brabantse vlaggen en wimpels. Het Hertogdom Brabant nam deze kleuren over en gebruikte ze in de Middeleeuwen en daarna veelvuldig. In de negentiende eeuw raakte het geblokte patroon in onbruik en werd een vlag met een gouden leeuw op zwarte grond gebruikt. Deze is afkomstig uit het provinciewapen. De moderne Noord-Brabantse vlag werd nieuw leven ingeblazen en werd officieel in 1959 aangenomen. Deze vlag is een van de oudste provincievlaggen in Nederland, en vanwege haar historische betekenis hing ze tot 2006 in de Ridderzaal en werd ze altijd helemaal links geplaatst bij officiële evenementen voor het publiek om te zien. Wist jij dat?