In deze tijd vergt het creativiteit om te zorgen voor een liefdevol afscheid
In deze tijd vergt het creativiteit om te zorgen voor een liefdevol afscheid (Foto: )

Een uitvaart in deze bijzondere tijd

  lopende zaken

REGIO - Veel van wat we deden staat in een ander daglicht. Zo ook het vormgeven van een afscheid. De maatregelen vragen om afstand, ook in de begeleiding en ook bij de uitvaart zelf.

"Ik ben uitvaartbegeleider en heb gemerkt dat de uitvaarten nu anders zijn dan anders. Je voelt het ongemak van mensen die elkaar eigenlijk willen knuffelen en nog moeten wennen aan een hand op het hart of een handkus. Iedereen staat buiten uit elkaar te wachten tot ze naar binnen mogen. Maar tegelijkertijd is het knus en gemoedelijk en voel je de verbondenheid. Het vraagt extra aandacht en creativiteit om deze sfeer te bereiken en mensen te betrekken die niét bij de uitvaart mogen zijn.

Op de kist schrijven
Een dochter vroeg of iedereen wat op de kist van moeder mocht schrijven. Om dat veilig te doen hadden we voor de 30 aanwezigen handschoentjes en gekleurde markerstiften. Die mochten ze houden. Eén voor één kwamen ze naar voren en schreven op de kist wat ze nog aan haar wilden zeggen. Een mooi en liefdevol ritueel.

Lievelingsmuziek
Een kleinkind had met oma, voor haar overlijden, een lijst samengesteld met muziek. Iedereen die niet bij de uitvaart mocht zijn, werd uitgenodigd om deze muziek op de dag van het afscheid te beluisteren. Verbondenheid op afstand, via muziek.

Een liefdevol afscheid
Het hele afscheid, van overlijden tot uitvaart, wordt wellicht anders dan je voor ogen had. Ook voor de verzorging van de overledene gelden aangepaste regels. Ik ben steeds op de hoogte van de nieuwste regels. En ik zet alles op alles om er ondanks dat, tóch een mooi en persoonlijk afscheid van te maken. Warme groet, Helma Luiten."
www.lunaliefdevolafscheid.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1