Logo delftopzondag.nl
In de Schilderswijk veranderde Kunz Bouwbedrijf een oud schoolgebouw in een appartementencomplex. (Foto: PR)
In de Schilderswijk veranderde Kunz Bouwbedrijf een oud schoolgebouw in een appartementencomplex. (Foto: PR) (Foto: )

'Wij moeten het hebben van specialistische projecten'

  kijk op de wijk

Bouw- en machinaal timmerbedrijf G.G. Kunz BV bestaat dit jaar maar liefst 100 jaar. Een eeuw ervaring en inzet in (ver)bouw, restauratie en renovatie.

George Kunz geeft leiding aan het bouwbedrijf dat zijn familienaam draagt en dat dit jaar haar eeuwfeest viert. Zij beschikt over zeer ervaren vaklui met oog voor detail en gaat geen bouwtechnische uitdaging uit de weg. De projecten die Kunz en zijn medewerkers onder handen nemen, mag je rustig als bijzonder betitelen. Natuurlijk draait bouwbedrijf G.G. Kunz haar hand niet om voor een nieuwbouwproject, maar de talenten van het bedrijf komen pas ècht goed tot uiting bij specialistische projecten. "Dat zijn vaak gecompliceerde projecten waar veel disciplines bij betrokken zijn. Om dat allemaal soepel te laten verlopen en daarbij ook nog de constructieve -, architectonische – en mogelijke restauratieve aspecten te bewaken, is niet eenvoudig. Maar dat is wel waar onze mensen goed in zijn." "Bijkomend voordeel is dat wij, indien nodig, vele houten, in de bouw benodigde, onderdelen zelf kunnen produceren in onze werkplaats aan de Ampèreweg. Dat varieert van ramen en kozijnen tot hele prefab-elementen. Maar ook speciale meubel-elementen worden op verzoek gemaakt, zoals recentelijk enkele bijzondere tafels".

Transformatie
De focus van het bedrijf komt steeds vaker te liggen op transformaties van met name historische panden. Als voorbeel­den noemt Kunz de transformatie van een van oorsprong oud schoolgebouw in de Haagse Schilderswijk naar een wooncomplex met 11 appartementen en die van een ooit oude schuilkerk (Rijksmonument) aan de Brabantse Turfmarkt naar 10 appartementen. Dat alles vraagt om goede structurele kennis maar ook een flexibele blik, want bij zo'n verbouwing duiken steeds onvoorziene zaken op: "Juist omdat wij veel ervaring met dergelijke projecten hebben, zijn wij goed in het bedenken van oplossingen voor onverwachte situaties. Voor een project als dit moet je breder kijken en vooruit kunnen denken, want je moet met veel verschillende factoren rekening houden." Delft is een vruchtbare omgeving voor een bouwonderneming als Kunz, hoewel hij het bijvoorbeeld wel betreurenswaardig vind dat met name lokale overheden en grotere bedrijven zoveel werk buiten de eigen stad uitbesteden. "Wij zijn inmiddels dus al 100 jaar in de stad gevestigd en hebben er dan ook veel aan te danken." Hoe er invulling wordt gegeven aan dat eeuwfeest weet Kunz echter nog niet precies. "Het wordt waarschijnlijk een ingetogen activiteit gekoppeld aan een goed doel. Daar voelen wij ons toch het beste bij…".

Meer berichten