"Prosecco is lekker, maar er is meer mogelijk", aldus Bart. (Foto: EvE)

Met een zomerdrankje in de tuin

kijk op de wijk

Zonnetje, een zwoel windje, de barbecue begint te gloeien... Daar hoort natuurlijk een passend zomerdrankje bij!

Natuurlijk. Iedereen kent de Prosecco. En toegegeven, het is een zomerdrankje bij uitstek. "Maar er is meer", vindt Bart Kooiman van slijterij en wijnhandel De Wijnstok. "Waarom zou je je beperken?" Waar moet een typisch zomerdrankje dan aan voldoen volgens Bart? "Het moet in de eerste plaats verfrissend zijn. Daarnaast is vaak ook het alcoholpercentage wat minder hoog, want het moet op een terrasje of in de tuin gewoon lekker wegdrinken." In dat opzicht is het logisch dat prosecco's en witte wijnen het goed doen in de zomer, want die zijn van zichzelf vaak wat frisser en lichter dan bijvoorbeeld rode wijn. Rosé is de zomerdrank bij uitstek. Die verkoop ik echt alleen maar in het warme jaargetijde."
Bier is uiteraard ook een echte zomerdrank. In de zomer zijn vooral de blonde bieren en witbieren populair. "Met een lekker lichte smaak en met een citroenschilletje erbij wordt het nog frisser. Sinds kort heb ik van de Delftse Bierfabriek Bianco, een blond biertje, en Rosso, een rode ale, op fles. Allebei lekkere doordrinkers." Ook de Radlers passen naturlijk heel goed bij warm weer, hoewel Bart aarzelt om dat onder de bieren te scharen: "Het is eigenlijk een mix van bier met citroenlimonade."

Mixen en cocktails
Ook zomers: mixen en cocktails. "Neem de combinatie witte port, bijvoorbeeld een Quinto do Infante, met tonic. Dat levert een verrassend verfrissend drankje op." Tonic is van zichzelf natuurlijk al een verfrissend drankje. Het werd ooit door de Britten bedacht om kinine binnen te krijgen in hun tropische koloniën. Het is ook prima te combineren met andere (sterke) dranken. "Neem bijvoorbeeld de bekende gin-tonic. Ik heb hier hele goede gin staan, bijvoorbeeld van Hendrick's, of, als je een Nederlands merk wilt, Bobby's gin uit Schiedam. Wil je toch variëren, kies dan in plaats van gin eens voor Calvados met tonic. Dat is een appeldistillaat en dat heeft weer een heel andere smaak en aroma."

Likeuren
En dan zijn er natuurlijk nog de likeurachtige dranken zoals Limoncello. Naast deze bekende en lekker frisse Zuid-Italiaanse citroenlikeur zijn er ook varianten van andere vruchten, zoals bijvoorbeeld meloncello; een meloenlikeur. Wil je echt iets bijzonders? "Ik heb hier in de winkel ook een Amérie", vertelt Bart. "Dat is een likeurtje met bosaardbeitjes. Gecombineerd met een Cava of met, jawel, een prosecco, krijg je een heel feestelijk drankje." Meer weten? Bart vertelt je in zijn winkel aan de Frederik Hendrikstraat 34A graag meer!

!