Lennie Valk:
Lennie Valk: "Mensen zeggen achteraf vaak dat ze zich energieker voelen." (Foto: PR) Foto: PR

"Het gaat om het (her)vinden van balans"

kijk op de wijk

Sinds Lennie Valk zich vorig jaar december presenteerde in Delft op Zondag hebben meer Delftenaren hun weg gevonden naar Valkshiatsu in de Westerstraat. "Toch blijft het een relatief onbekend iets". En dat wil zij graag veranderen.

"Ik zou graag nog eens willen benadrukken dat het een eeuwenoude Chinese geneeswijze is die toepasbaar is op talloze klachten en in de meeste gevallen wordt vergoed door zorgverzekeraars", aldus Lennie. "In Japan is shiatsu erkend als werkende therapie en maakt het onderdeel uit van de reguliere gezondheidszorg." Shiatsu is geen massage", benadrukt Lennie. "Ik werk met vingers, maar ook ellebogen en knieën. Met rotaties en met strekkingen. Een groot voordeel van Shiatsu is dat het over de kleding heen gegeven wordt en dat maakt het laagdrempelig, vooral ook voor ouderen. Omdat Shiatsu blokkades en spanningen wegneemt werkt het preventief. Een maandelijkse behandeling voorkomt vaak verdere klachten.

Balans
De gedachte achter Shiatsu is dat je door drukpunten te gebruiken de energiebanen in je lichaam beïnvloedt en zo het evenwicht in je lichaam herstelt. Het wordt ook wel 'acupunctuur zonder naalden' genoemd. "Shiatsu gaat er van uit dat lichaam en geest één geheel vormen", legt Lennie uit. "Waar westerse geneeskunst bijvoorbeeld psychiatrische en lichamelijke aandoeningen apart benadert, zien oosterse geneeswijzen dat anders. Zij behandelen de psyche ook via het lichaam. Het gaat om het (her)krijgen van balans. Als dat lukt merken mensen dat ze de drive krijgen om dingen weer anders te gaan doen." Lennie vertelt dat ze gemerkt heeft dat haar behandelingen een goede invloed hebben op mensen met een burn-out. "Ze komen hier met de klacht dat ze 'leeg' zijn. Dan ga ik aan de slag, met verschillende therapieën, en het is vaak verbazingwekkend om te zien hoe mensen veranderen."

Aanvullende technieken
Die resultaten bereikt Lennie niet met shiatsu alleen, ze gebruikt ook aanvullende technieken zoals bijvoorbeeld moxa: "dat is een bijvoetskruid dat ik gebruik op de acupunctuurpunten van het lichaam. Het creëert een aangename warmte en heeft een diepgaande ontspannende werking." Hoewel shiatsu dus acupunctuur zonder naalden is, gebruikt Lennie die ook wel eens, "een combinatie van moxa met ooracupuntuur bijvoorbeeld geeft goede resultaten." Lennie gebruikt dus een scala van technieken en behandelmethoden om mensen te helpen. Meer informatie daarover is te vinden op haar website www.valkshiatsu.nl. Of neem contact op met Lennie: 015-7504895.