<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Ook Station Delft Zuid kan inspireren... (foto: EvE)
Ook Station Delft Zuid kan inspireren... (foto: EvE)

Hoe een stationnetje mensen inspireert...

  kijk op de wijk

Kan station Delft Zuid een inspiratiebron zijn? De meeste Delftenaren zullen bij deze vraag even fronsen of direct nee schudden.

Het huidige station mag dan ten opzichte van het 'oude' station enorm opgeknapt en verbeterd zijn, het mist wel allure. Maar toch; Station Delft Zuid blijkt in 2011 zowaar het onderwerp geweest te zijn van een heuse gedichtenbundel: 'Als je even stil staat bij # Delft Zuid.

Vergeet het maar
Op Station #DelftZuid is niks
Enkel een kapotte automaat
Met een halfvergane Twix

"Eigenlijk is het een uit de hand gelopen geintje", vertelt Guido Rijnja, (@guidorijnja) die aan de wieg stond van het 'Twittercollectief Delft Zuid'. "Ik kwam in 2011 dagelijks langs Delft Zuid en begon uit balorigheid kleine gedichtjes te maken. Klein, want een tweet is immers beperkt tot 140 tekens. (Toen nog wel. Inmiddels is 280 ook toegestaan.- EvE). Na verloop van tijd begonnen anderen mee te doen."

De volkstuintjes wenken
En ik zwaai terug door de ruit
Zie de mensen rond mij denken
Weer zo'n gek van #DelftZuid

Toen in 2011 de werkzaamheden rondom de vernieuwing van het station hun einde naderden kreeg de Gemeente Delft lucht van de gedichtjes die de ronde deden op Twitter. "De gemeente belde ons. Ze wilden de gedichtjes graag bundelen in een boekje. Inmiddels hadden we er al heel wat en daarom zijn we met een aantal dichters bij elkaar gekomen op de Beestenmarkt om een selectie te maken."

Een meisje van achttien
Trok erop uit
Wilde Parijs zien
Maar strandde in #DelftZuid

Uiteindelijk werden 150 gedichtjes gebundeld in een klein boekje dat door de toenmalige wethouder Pieter Guldemond werd uitgedeeld aan de reizigers op Delft Zuid.
Het Twittercollectief Delft Zuid viel daarna uit elkaar, maar een aantal dichters zijn ook nu, bijna zeven jaar later, nog actief op Twitter. Onder de hashtag #dagdicht laten zij dagelijks hun licht schijnen op van alles wat er in de wereld gebeurt. Delft Zuid is daarbij zelden nog maar het onderwerp. Misschien is dat ook maar het beste.

Als Vermeer ten zuiden van Delft was geboren
Had 't landschap 'm vast kunnen bekoren
En had z'n bekendste titel geluid:
Gezicht op #Delftzuid


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>