Benieuwd hoe Korenwijn smaakt? Kom gerust even proeven bij De Wijnstok! (Foto: EvE)
Benieuwd hoe Korenwijn smaakt? Kom gerust even proeven bij De Wijnstok! (Foto: EvE)

Met een glaasje Korenwijn op weg naar middernacht

kijk op de wijk

Gezellig samen bij elkaar zitten en genieten van een goed glas. Daar zijn de feestdagen bij uitstek geschikt voor. "Waarom niet een keer een Korenwijn proberen", vindt Bart Kooiman van De Wijnstok.

Eerst maar even een misverstand de wereld uit: Korenwijn is geen wijn. "Het is een luxe variant van jenever", legt Bart Kooiman uit. "Een mooi Nederlands kwaliteitsproduct zoals die bijvoorbeeld gemaakt wordt door de firma Zuidam uit Baarle-Nassau." Jenever is er in verschillende soorten, aldus Bart. "Jonge jenever bevat maximaal 15% moutwijn. Oude jenever bevat minimaal 15% moutwijn en Korenwijn bevat minimaal 51%. Dat gezegd hebbende; Korenwijn is beslist geen gewone jenever. "Het heeft eigenlijk meer parallellen met whisky dan met de traditionele jenevers", vindt Bart. Net als whisky krijgt Korenwijn zijn speciale smaak door rijping op (Amerikaans) eikenhout. In de Wijnstok aan de Frederik Hendriklaan staat ook een vaatje. "Je bent welkom om te proeven." Een fles Korenwijn van Zuidam is minimaal 1 jaar 'vatgelagerd', zoals dat genoemd wordt. "Maar er is ook een variant die vijf jaar rijpt." En net als met whisky verandert dat de smaak. "Korenwijn heeft iets licht en fruitigs", vertelt Bart. "Dat maakt het bijvoorbeeld heel geschikt als aperitief voor de maaltijd. Combineren van Korenwijn met eten is sowieso een goed idee. "Korenwijn zet je smaakpapillen echt open". Het is één van de redenen waarom Korenwijn in het voorjaar ook vaak geserveerd wordt in combinatie met Hollandse Nieuwe. "Door de Korenwijn proef je de smaaknuances van de haring echt beter."

Nieuwe smaken
Korenwijn is iets fruitiger dan de gemiddelde whisky. Niettemin merkt Bart dat het juist whiskyliefhebbers zijn die ook Korenwijn wel eens willen proberen. "Dat is niet zo vreemd: zij staan vaak open voor nieuwe smaken. Naast Korenwijn maakt Zuidam ook een roggegenever. Die lijkt qua smaak nog iets meer op whisky en veel mensen zijn aangenaam verrast door de smaak." Die aangename verrassing wordt nog groter bij het zien van het prijskaartje: een liter Korenwijn is 23,50 en dat is fors goedkoper dan de meeste (malt) whisky. Daarmee is het zeker geen goedkope vervanging, benadrukt Bart. "Ondanks alle parallellen is Korenwijn een product op zichzelf. Een luxe product in de lijn van het beste dat Nederlandse stokers te bieden hebben. Een perfecte drank om op oudjaar al borrelend naar middernacht toe te leven, om daarna de champagne te openen!"