Foto:

Aan welke eisen moet je voldoen om in aanmerking te komen voor een lening?

  Ingezonden

Om een lening te kunnen afsluiten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een geldverstrekker wil bepaalde dingen van je weten en kan op basis daarvan een risicoanalyse maken. Niemand raakt immers graag zijn geld kwijt aan een partij die niet in staat blijkt te zijn om de leensom terug te betalen. Daarom gelden voor het aanvragen van leningen specifieke regels.

Persoonlijke omstandigheden

De belangrijkste vraag bij het verstrekken van een lening is natuurlijk of degene die het geld leent die verantwoording aan kan. In hoeverre ben je in staat om je aan je betalingsverplichtingen te houden? Met een duur woord wordt dit je kredietwaardigheid genoemd. Als je bijvoorbeeld al een lening ergens hebt lopen, wordt de kans op nog een tweede lening al een stuk kleiner. Het hoeft overigens niet direct een probleem te zijn. Dat is vooral afhankelijk van de hoogte van die andere lening en de mate waarin die op je maandelijkse budget drukt. Je zult er dan wel rekening mee moeten houden dat de rentetarieven voor die tweede lening vaak een stuk hoger liggen.

Het zekere voor het onzekere

Bedrijven laten vaak eerst de kredietwaardigheid van hun klanten checken. Zeker als het gaat om grote opdrachtgevers, is dat van belang. Als met een deal een grote som geld is gemoeid en betaling vervolgens uitblijft, zit je als ondernemer goed in de problemen. Er zijn al heel wat bedrijven omgevallen doordat ze niet voldoende aandacht aan dit verschijnsel hebben besteed. Een goed debiteurenbeheer is voor een ondernemer van levensbelang en daarbij hoort ook het controleren van de kredietwaardigheid. Kredietverstrekkers doen precies hetzelfde als jij een lening aanvraagt.

Centrale registratie

In ons land staan leningen centraal geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel. Je kunt daar zowel met een positieve als negatieve registratie in de boeken staan. In het laatste geval is het vaak lastig om nog ergens een lening te krijgen. Ook als je geen kredietregistratie op je naam hebt staan, zul je in de meeste gevallen wat meer informatie over jezelf moeten prijsgeven om een lening te kunnen afsluiten. In de meeste gevallen zal worden gevraagd naar het doel van de lening. Ook je leeftijd is een punt van aandacht. Het spreekt voor zich dat iemand van 90 jaar nauwelijks een lening zal krijgen, omdat de kans op spoedig overlijden groot is.

Meer berichten
 
CustomHtml_1