Logo delftopzondag.nl
Fietsfanaticus Nan, bedenker van de Keramieken Kaart, is trots op en blij met Delft
Fietsfanaticus Nan, bedenker van de Keramieken Kaart, is trots op en blij met Delft (Foto: )

De Keramieken Kaart van Delft: Nan Deardorff-McClain, 'An American in Delft'

  cultuur

DELFT - Wie zijn de bedenkers, de makers en/of de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft? De Keramieken Kaart is een groots project voor en door Delftenaren. Vanaf deze week publiceren wij elke week een interview met één van de betrokkenen bij het project. Een serie portretten om de mensen achter dit unieke Delftse project te laten shinen.

Tekst: Oriana van der Sande

Na een jaar van voorbereidende werkzaamheden, tientallen workshops en honderden deelnemers, gaat het project de Keramieken Kaart van Delft de komende maanden echt vorm krijgen. Het streven is de Keramieken Kaart, afmeting: 5 bij 3 meter, eind van dit jaar op te hangen aan de muur in de Papenstraat.

Hoe lang woon je al in Delft en wat waren je eerste indrukken?
"Ruim 11 jaar geleden kwam ik hier wonen. Het is een fietsparadijs, ik werd op slag verliefd op Delft. De straatjes, de boetiekjes, de terrasjes. Als je alleen de typische Amerikaanse grote shoppingmalls gewend bent, dan is dit echt een heel andere vibe. De geweldige sfeer is overal in de stad voelbaar. Alsof ik regelrecht in een sprookje was gestapt. Het is zo heerlijk wonen hier. De relaxte lifestyle maakt dat Delft fantastisch voelt en inspireert."

Vormde Delft zelf de inspiratie voor dit project?
"Absoluut, iedere dag ontdek ik nieuwe dingen in de stad. Ik ben trots dat dit de stad is waar ik leef. Vrienden van ver die op bezoek komen begrijpen mij volkomen als ik zeg dat ik hier niet meer weg wil. Delft is bijzonder, het heeft zijn eigen unieke uitstraling. En ik ben me nog meer verbonden gaan voelen met de stad door mijn eigen mozaïekprojecten."

Hoe kwam je op het idee van de Keramieken Kaart van Delft?
"Ik vind oude kaarten fascinerend en de binnenstad van Delft is nog zo authentiek. Ik zag een keer de bekende KLM-huisjes en toen ontstond een nieuw, geweldig project, een unieke combinatie van keramiek en mozaïek."

Wat maakt dat zo bijzonder?
"Er is zo veel eigen expressie in ieder stuk dat gemaakt is. In ieder huisje voel je de persoonlijkheid van de maker. Zo heeft een jongetje een huisje gemaakt met een drolletje als versiering. Dat krijgt zeker een ereplek op de kaart, zoveel persoonlijkheid straalt het uit."

Wat wil je de stad geven met dit bijzondere kunstwerk?
"Ik hoop dat de kaart iets wordt waar mensen eens rustig naar kijken, aanraken en voelen. Waar de mensen die meegedaan hebben hun eigen huisje terugvinden, scholieren uitleg krijgen en waar men op zoek gaat naar verbindingen tussen heden en verleden. De kaart brengt ook een stukje verfraaiing in een druk, maar een beetje saai steegje."

Wat staat er allemaal te gebeuren de komende tijd?
"Wij hebben tien workshops mozaïek leggen op Vrouwjuttenland gehouden, waar de Keramieken Kaart stukje voor stukje steeds meer vorm krijt. We gaan een nieuwe fase in met het project en dat is magisch. Binnenkort start een crowdfunding. Wij hebben door de steun van o.m. Gemeente Delft pas de helft van het benodigd budget bij elkaar. Er zit heel veel werk in het creëren van de Keramieken Kaart en we kunnen ieders steun goed gebruiken. Hoe klein je donatie ook is, jouw donatie maakt mogelijk dat er iets moois ontstaat." Lees het volledige interview op www.keramiekenkaart.nl

Meer berichten