<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Roos van der Meijden poseert trots met haar ingezonden werk 'Me Too'
Roos van der Meijden poseert trots met haar ingezonden werk 'Me Too' (Foto: )

Twee kunstenaars uit de regio in het Rijks!

  cultuur

PIJNACKER - Twee kunstenaars uit Pijnacker, Roos van der Meijden en Rein Meijer, zijn uitverkoren om met een werk onderdeel uit te maken van de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt!' in het Rijksmuseum.

Door Ruud Stift

Begin dit jaar kon worden ingeschreven voor de Lang Leve Rembrandt wedstrijd. Circa 8.400 mensen uit 95 landen stuurden een kunstwerk op, geïnspireerd op en door Rembrandt. Vanaf 15 juli t/m 15 september hangen de in totaal 563 uitverkoren inzendingen in het Rijksmuseum. Roos van der Meijden zond haar werk 'Me Too' in, een moderne herschildering van Rembrandts 'Lucretia' uit 1664. Rein Meijer kreeg met zijn werk, een aquarel getiteld 'Passanten' een plekje toebedeeld. Beiden zijn zo trots als de spreekwoordelijke pauw en zien het als een voorlopig hoogtepunt in hun carrière.

Staatslot
Op dezelfde dag dat Roos van der Meijden hoorde dat ze in het 'Rijks' zou komen te hangen, werd haar ook medegedeeld dat ze meedingt naar de titel 'Kunstenaar van het Jaar 2019'. Ze kan haar geluk niet op: "Misschien moet ik ook maar een Staatslot gaan kopen, hahaha. Kijk, ik exposeer al wel in galeries en op beurzen, maar dit is wel het summum natuurlijk. Thuis werd voor de grap opgemerkt: 'Meestal kom je daar pas na je dood te hangen'. En dat terwijl mijn voorkeur eigenlijk naar Vermeer uit gaat... Maar natuurlijk herken je het meesterschap in de schilderijen van Rembrandt. Hij ging heel vernuftig om met kleurgebruik en lichtinval, daar was hij uniek in." In 2001 studeerde zij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze schildert met acrylverf, waarbij het (stedelijke) landschap haar grootste inspiratiebron is. De contrasten tussen licht en schaduw en weerspiegelingen zijn hierbij terugkerende thema's. Roos werd in 2011 bestempeld als 'Talent van het Jaar'.

Balpen
Rein Meijer schilderde ondanks zijn drukke baan 'eigenlijk al vanaf zijn jeugd'. Pas na zijn pensioen in 2002 is hij zich volle bak op zijn hobby gaan storten. Het werk wat hij instuurde lag al wat jaartjes in een la, toen zijn 3-jarige zoon het bij toeval vond en de aquarel met een balpen probeerde te 'perfectioneren'.
"Toen ik hoorde van de wedstrijd heb ik hem op weten te snorren en geprobeerd weer een beetje op te kalefateren. Hier was ik, 45 jaar na dato, zo'n twee maanden mee zoet. Voor de wedstrijd moest je je werk eerst digitaal opsturen. Daarna is het origineel door een jury beoordeeld en blijkbaar vonden zij dat ik het verdiende om in het Rijks te hangen. Ongelofelijk, maar waar!"

Behalve een cursus etsen aan de VAK in Delft en enkele workshops modeltekenen bij Kunstbreak in Berkel en Rodenrijs, heeft Rein geen kunstopleiding gevolgd. De autodidact ontwikkelde zich na de VUT tot een fijnschilder met een voorliefde voor modern en magisch realisme. In 2016 won hij de publieksprijs voor zijn schilderij Moto Guzzi en de 2e prijs van de vakjury voor zijn gehele (geëxposeerde) werk bij de Rabobank Kunstexpositie in Pijnacker.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>